Günümüz çocuk haklarının ilham kaynağı olan Janusz Korczak ve çocuk hakları
Janusz Korczak, inspiration for today's children's rights and children's rights
- Tez No: 777444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGEN COŞKUN ÖZÜAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyal Hizmet, Law, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Janusz Korczak, Çocuk, Çocuk Hakları, İnsan Hakları, Janusz Korczak, Child, Convention on the Rights of the Child, Human Rights
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez, Polonyalı pediatrist Dr. Janusz Korczak'ın, çocuklar ve çocukların hakları hakkındaki düşüncelerine dair bir değerlendirmedir. Tezde, Korczak'ın deneyimleri ve onun başta çocuğun saygı hakkı düşüncesi olmak üzere çocuklarla ilgili düşünceleri, günümüz çocuk haklarına etkisi bakımından ele alınmaktadır. Korczak, yirminci yüzyılın başında, çocuk haklarıyla ilgili çok az çalışmanın olduğu bir dönemde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin temel ilkeleri olan yaşama hakkını, gelişme hakkını, çocuğun üstün yararı ilkesini ve katılım hakkını ilk kez düşünenlerden biri olmuştur. Bu tezde, onun çocuklarla ve çocukların haklarıyla ilgili çalışmaları, çocuk haklarına katkısı bağlamında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an evaluation of Polish paediatrician Dr. Janusz Korczak's ideas about children and children's rights. The thesis discusses Korczak's experiences and his ideas about children, in particular the idea of the child's right to respect, in terms of their impact on children's rights today. Korczak was one of the first to consider the fundamental principles of the Convention on the Rights of the Child: the right to life, the right to development, the best interests of the child, and the right to participate, at the beginning of the twentieth century, at a time when there was little work on the rights of the child. In this thesis, his work on children and children's rights is discussed in the context of his contribution to children's rights.