LAPARASKOPİK GASTRİK PLİKASYONUN METABOLİK CERRAHİDEKİ ETKİNLİĞİ
EFFECTIVENESS OF LAPARASCOPIC GASTRIC PLICATION IN METABOLIC SURGERY
- Tez No: 777484
- Danışmanlar: UZMAN FATİH ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Morbid Obezite, Gastrik Plikasyon, Diyabet, Morbid Obesity, Gastric Plication, Diabetes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Obezite;günümüzde önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigara içiminin arkasından ikinci sırada yer alarak ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil eder. Birçok hastalığa zemin hazırlamasının yanı sıra bir çok hastalığın seyrini hızlandırarak genel vücut sağlığını ciddi boyutlarda etkiler. Medikal tedavinin yeterli olmaması, hastaların diyet, fiziksel aktivitelerine uymaması, cerrahi tekniklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Biz; son yıllarda uygulamaya başlanan laparaskopik gastrik plikasyon tekniğinin etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği olarak Mart 2011 ile Mart 2013 tarihleri arasında morbid obezite tanısı ile 321 hastaya bariatrik cerrahi operasyonları yapıldı. Bu olguların 258'ine laparaskopik gastrik plikasyonu uygulandı. Buların 43'ü T2DM hastasıydı. Bu çalışmada, 43 hastanın retrospektif olarak ameliyat öncesi son bulguları, postoperatif takipleri ve bunların retrospektif olarak gerçekleştirilen analizleri incelendi. Hastaların 25(%58)'i kadın,18(%42)'i erkek idi.Ortalama yaş 41,6±8,9 (23-66) yıl idi. Ortalama boy 163 (153-185) cm idi. Kilo ortalaması 125,12±19,2 (85-167) kg idi. VKİ ortalama 44,37±5,2 (33-57) kg/m2 idi. Hastaların preoperatif ve postoperatif 12.aydaki kan şekeri, HbA1c, İnsülin, HOMA-IR, trigliserid, kolesterol, HDL-C, LDL-C, kilo takibi, VKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0.000). Hastaların % EWL değerlerinin 1.ay, 3.ay, 6.ay ve 12.ay takipleri incelendiğinde; istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p:0.000) Sonuç olarak ;LGP prosedürünün morbiditeyi ve mortaliteyi arttırmadığı, VKİ , lipid profilinde düzelme sağladığı saptandı. Hastaların takiplerinde diyabet parametrelerinde, insülin direncinde düzelme görüldü.
Özet (Çeviri)
Obesity constitutes a serious health problem, which takes second place after smoking among preventable mortality. It impacts on health of the body by causing several diseases and by aggravating the progress of the diseases. Insufficient medical treatment and lack of patient's adaption to the diet and physical activities leads to the devolopment of surgical treatment. We aimed to evaluate the efficacy of recently used technique: 'laparascopic gastric plication'. In Bagcilar Research and Training Hospital; General Surgery Department we performed bariatric surgery in 321 patients who diagnosed as morbidly obese between March 2011 and March 2013. We performed laparascopic gastric plication in 258 patients. 43 of them were T2DM. We analysed preoperative, postoperative findings and compared postoperative follow-ups retrospectively in these 43 patients. In this group 25(%58) patients were female, 18(%42) were male. Mean age was 41,6±8,9 (23-66), mean height was 163 (153-185) cm, mean weight was 125,12±19,2 (85-167) kg and the mean BMI was 44,37±5,2 (33-57) kg/m2 . , we compared preoperative and post operative 12th month levels of HbA1c, İnsulin, HOMA-IR, triglyceride, cholesterol, HDL-C, LDL-C, loss of weight, BMI; it was statistically significant (p:0.000). When we compared the %EWL levels of the patients in their 1st, 3th, 6th and 12th follow-ups; it was statistically significant (p:0.000). In conclusion; we found out that LGP procedure does not increase the morbidity or mortality and makes an improvement in BMI and lipid profile. In patients follow-ups we observed improvements in diabetic parameters and insulin resistance.