Otizm spektrum bozukluğunda tekrarlayıcı davranışların ve duyusal hassasiyetlerin cinsiyetlere özgü görünümünün incelenmesi
Examining the gender-specific aspects of repetitive behaviors and sensory sensitivities in autism spectrum disorder
  1. Tez No: 777499
  2. Yazar: ÖZGÜR OZAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Psikoloji, Public Health, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: otizm spektrum bozukluğu, duyusal hassasiyet, tekrarlayıcı davranışlar, autism spectrum disorder, sensory sensitivity, repetitive behaviors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğunda Tekrarlayıcı Davranışların ve Duyusal Hassasiyetlerin Cinsiyetlere Özgü Görünümünün İncelenmesi Giriş: Bu çalışmada Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı çocuklarda tekrarlayıcı davranışların ve duyusal hassasiyetlerin cinsiyetlere özgü görünümü ve birbiriyle olan ilişkisi incelendi. Yöntem: Çalışmaya 4-18 yaş aralığındaki OSB tanılı 64 erkek ve 68 kız çocuk dahil edildi. Çalışma kapsamında Gilliam Otizm Derecelendirme Ölçeği (GOBDÖ), Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği (TEDÖR) ve Duyu Profili Ölçekleri kullanıldı. 3-10 yaş aralığındaki çocuklar için Bakım Veren Duyu Profili Anketi (BVDP) kullanılırken, 11-18 yaş aralığındaki çocuklar için Adolesan/Yetişkin Duyu Profili (AYDP) kullanıldı. Ölçekler çoğunlukla çocuk ebeveynleri olmak üzere, bakım verenlere ve çocuklara sorularak dolduruldu. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 9.61±4.38 yıl olarak bulunurken; ortalama tanı yaşı 42.55±25.77 ay olarak bulunmuştur. AYDP (11-18) duyusal arayış (E=40.12±9.51, K=46.78±7.17, p= .004), duyusal hassasiyet (E=35.12±9.93, K=44.35±10.59, p= .001) ve duyusal kaçış (E=36.15±12.01, K=42.57±7.98, p= .019) bölümlerinde cinsiyetler arasında anlamlı farklılıklar bulunurken, bu alanlarda kızların daha yüksek puanlar aldığı saptanmıştır. BVDP (3-10) ölçeği duyusal işlemin davranışsal sonuçları bölümünde cinsiyet gruplarının puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanırken (E:20.57±6.56, K:17.62±5.46, p= .039); hareket ve vücut pozisyonu ile ilgili düzenlemeler (E:25.00, K:35.00, p= .019) ve duyu hassasiyeti (E:13.00, K:16.00, p= .048) bölümlerinde cinsiyet gruplarının medyanları arasında anlamlı farklılıklar saptandı. TEDÖR ölçeğinde stereotipik davranış (E:3.00, K:1.00, p= .046), aynılık/tekdüzelik davranışları (E:6.00, K:9.00, p= .031) ve sınırlı davranışlar (E:2.50, K:4.00, p= .026) bölümlerinde cinsiyet gruplarının medyanları arasında anlamlı farklılıklar saptandı. Korelasyon analizlerinde, AYDP düşük kayıt bölümü ile TEDÖR alt alanları (toplam puan (r= .559, p= .000), kompulsif davranışlar (r= .513, p= .000), aynılık/tek düzelik davranışları (r= .567, p= .000), sınırlı davranışlar (r= .413, p= .001)) arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. AYDP duyusal hassasiyet bölümü ile TEDÖR alt alanları (toplam puan (r=. 612, p= .000), kompulsif davranışlar (r= .627; p= .000), aynılık/tek düzelik davranışları (r= .691, p= .000), IV sınırlı davranışlar (r= .505, p= .000)) arasında pozitif yönde ve orta seviyede anlamlı korelasyon saptanmıştır. AYDP duyusal kaçınma bölümü ile TEDÖR alt alanları (toplam puan (r= .635, p= .000), kompulsif davranışlar (r= .665; p= .000), aynılık/tek düzelik davranışları (r= .698, p= .000), sınırlı davranışlar (r= .526, p= .000)) arasında pozitif yönde ve orta seviyede anlamlı korelasyon saptanmıştır. BVDP duygusal tepki bölümü ile TEDÖR alt alanları (toplam puan (r= -.753, p= .000), aynılık/tek düzelik davranışları (r= -.726, p= .000)); BVDP araştırma bölümü ile TEDÖR toplam puanı (r= -.728, p= .000); BVDP hassasiyet bölümü ile TEDÖR toplam puanı (r= -.731, p= .000); BVDP kaçınma bölümü ile TEDÖR alt alanları (toplam puan (r= -.774, p= .000), aynılık/tek düzelik davranışları (r= -.706, p= .000)) arasında negatif ve güçlü düzeyde ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Yapılan çalışmada, Duyu Profili ölçeklerinde ve Tekrarlayıcı Davranışlar ölçeği puanlarında cinsiyetler arası anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır. Ayrıca duyusal özellikler/hassasiyetler ve tekrarlayıcı davranışlar arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuçlara bakıldığında hipotezlerimizi destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the Gender-Specific Aspects of Repetitive Behaviors and Sensory Sensitivities in Autism Spectrum Disorder Introduction: In this study, the gender-specific aspects of repetitive behaviors and sensory sensitivities in children with Autism Spectrum Disorder (ASD) and their relationship with each other were examined. Method: 64 boys and 68 girls with ASD, aged 4-18 years, were included in the study. Within the scope of the study, Gilliam Autism Rating Scale (GARS), Repetitive Behaviors Scale (RBS-R) and Sensory Profile Scales were used. While the Caregiver Sensory Profile Questionnaire (CSP) was used for children aged 3-10, Adolescent/Adult Sensory Profile (AASP) was used for children aged 11-18. The scales were filled in by asking the caregivers and the children, mostly the children's parents. Results: The mean age of the participants was 9.61±4.38 years; mean age at diagnosis was 42.55±25.77 months. AASP (11-18) sensory seeking (M=40.12±9.51, F=46.78±7.17, p= .004), sensory sensitivity (M=35.12±9.93, F=44.35±10.59, p= .001) and sensory avoiding (M=36.15±12.01, F=42.57±7.98, p= .019) there were significant differences between the genders, it has been determined that girls have higher scores in these areas. In the behavioral outcomes of sensory processing of the CSP (3-10) scale, a significant difference was found between the mean scores of the gender groups (M:20.57±6.56, F:17.62±5.46, p= .039); There were significant differences between the medians of gender groups in the modulation related to body position and movement (M:25.00, F:35.00, p= .019) and sensory sensitivity (M:13.00, F:16.00, p= .048). Stereotypical behavior (M:3.00, F:1.00, p= .046), ritualistic/sameness behaviors (M:6.00, F:9.00, p= .031) and restricted behaviors (M:2.50, F:4.00, p= .026) on the RBS-R scale, significant differences were found between the medians of the sex groups. In the correlation analyses, between the AASP low registration section and RBS-R sub-domains (total score (r= .559, p= .000), compulsive behaviors (r= .513, p= .000), ritualistic/sameness behaviors (r= .567, p= .000), restricted behaviors (r= .413, p= .001)) were found to have positive and moderately significant correlations; the AASP sensory sensitivity section and RBS-R sub-domains (total score (r=.612, p= .000), compulsive behaviors (r= .627; p= .000), ritualistic/sameness behaviors (r= .691, p= .000), restricted behaviors (r= VI .505, p= .000)) were found to be positively and moderately significant; the AASP sensory avoiding section and RBS-R sub-domains (total score (r= .635, p= .000), compulsive behaviors (r= .665; p= .000), ritualistic/sameness behaviors (r= .698, p= .000), restricted behaviors (r= .526, p= .000)) were found to be positively and moderately significant. Between the CSP emotional response and RBS-R subdomains (total score (r= -.753, p= .000), ritualistic/sameness behaviors (r= -.726, p= .000)); CSP seeking and RBS-R total score (r= -.728, p= .000); CSP sensitivity and RBS-R total score (r= -.731, p= .000); CSP avoidance and RBS-R sub-domains (total score (r= -.774, p= .000), ritualistic/sameness behaviors (r= -.706, p= .000)) were found to be negatively and strongly correlations. Conclusion: In the study, significant differences between the genders were found in the scores of the Sensory Profile scales and the Repetitive Behaviors scale. In addition, significant relationships were found between sensory characteristics/sensitivities and repetitive behaviors. When the results are examined, results supporting our hypotheses have been reached.