Sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ile motivasyonlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of educational beliefs and motivations of classroom teachers in terms of various variables
  1. Tez No: 777551
  2. Yazar: MERVE ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, eğitim inancı, motivasyon, Classroom teacher, education belief, motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ile motivasyonlarını farklı değişkenler açısından incelemek amacıyla yapılmıştır.Genel tarama ve tanımlayıcı araştırma modelinde yapılan bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ve motivasyonları bağımlı değişkenleri oluşturmuştur.Sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ve motivasyonları üzerinde etkisi araştırılan cinsiyet, öğrenim düzeyi, hizmet süresi, okutulan sınıf, okulun konumu, okulun türü ve branş değişkenleri ise araştırmada bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır.Türkiye'nin değişik bölgelerinde görev yapan 536 sınıf ve 19 branş öğretmeni olmak üzere toplamda 555 kişi anketleri yanıtlayarak çalışmaya katılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin eğitim inançlarını belirlemek üzere Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen“Eğitim İnançları Ölçeği”, motivasyonlarını belirlemek için ise Öztürk, Uzunkol (2013) tarafından geliştirilen“İlkokul Öğretmeni Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS v.21 paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Shapiro Wilk testiyle incelenmiştir. Normal dağılıma uygunluk göstermeyen veriler için ikiden çok bağımsız grup olduğunda Kruskal Wallis testi ve iki bağımsız grup olduğunda Man Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları; cinsiyet, hizmet süresi, okutulan sınıf ve okulun konumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin motivasyonları; cinsiyet, öğrenim düzeyi, hizmet süresi ve okulun türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ve motivasyonları arasındaki ilişki incelendiğinde; eğitim inançları alt boyutlarından esasicilik, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık boyutlarının ilkokul öğretmeni motivasyonunu pozitif yönde etkilediği, daimicilik ve varoluşçuluk boyutunun ilkokul öğretmeni motivasyonu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Öğretmen motivasyonu alt boyutlarından mesleğe yönelik olumlu tutum ve mesleki başarı ile meslekten kaçınma boyutlarının eğitim inançlarını pozitif yönde etkilediği, takdir edilme ve mesleki mutluluk boyutu ile mesleği özümseme boyutunun eğitim inançları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was done for the purpose of analyzing the differences between educational beliefs and motivations of class teachers. In this study, which was carried out in the general screening and descriptive research model, the education beliefs and motivations of the classroom teachers constituted the dependent variables. Gender, education level, length of service, class taught, school location, school type and branch of which effects were investigated on the educational beliefs and motivations of classroom teachers were used as independent variables in the researching. A total of 555 people, including 536 classroom and 19 branch teachers who are working in different regions of Turkey, participated by answering the questionnaires. In the research, the“Education Beliefs Scale”developed by Yılmaz, Altınkurt and Çokluk (2011) was used to determine the educational beliefs of teachers, and the“Primary School Teacher Motivation Scale”developed by Öztürk and Uzunkol (2013) to determine their motivation. IBM SPSS v.21 package program was used in the analysis of the data obtained from the research. Whether the data obtained from the study was of normal distribution or not was examined by the Shapiro Wilk test. Kruskal Wallis test was used when the data of more than two independent groups wasn't suitable for normal distribution, and Man Whitney U test was used when there were two independent groups. According to the findings obtained from the research, the educational beliefs of the teachers participating in the research, gender, length of service, the teaching of class and the location of the school differed greatly. The motivations of the class teachers participating in the research, gender, education level, length of service and type of school differed greatly. When the relationship between classroom teachers educational beliefs and motivations is examined, it's determined that the dimensions of essentialism, progressivism and reconstructionism, which are educational beliefs sub-dimensions, affect primary school teachers motivation positively, while perennialism and existentialism dimensions do not have a statistically significant effect on primary school teacher motivation. It has been concluded that positive attitude towards the profession and professional success and avoidance dimensions of teacher motivation sub-dimensions positively affect educational beliefs while the dimensions of appreciation and professional happiness and the dimension of assimilation to the profession do not have a statistically important effect on educational beliefs