Üniversite öğrencilerinin epistemolojik inanç, yansıtıcı düşünme ve çevrimiçi öğrenme tutumları arasındaki ilişkiler
Relationships between epistemological beliefs, reflective thinking and attitudes toward online learning among university students
- Tez No: 777575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİL ÖZDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Epistemolojik inanç, yansıtıcı düşünme, çevrimiçi öğrenme, Epistemological belief, reflective thinking, online learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Gelişen ve ilerleyen dünya ile birlikte eğitim-öğretim süreçlerinde vakit ve mekân sınırlamasını ortadan kaldıran çevrimiçi öğrenme yerini alırken söz konusu gelişim aynı zamanda bireylerin geçmiş dönemlere nazaran daha fazla bilgi çeşitliliğine maruz kalmasına neden olmuştur. Bu da doğru bilginin nasıl elde edileceği meselesini gündeme getirmektedir. Bu durum bilgi ve onun niteliklerine yönelik öznel inançlar olan epistemolojik inançlar ile bilginin analiz edilmesi, sorgulanması, önceki tecrübeler ile ilişkilendirilmesi ve yeniden yapılandırılmasını sağlayan yansıtıcı düşünmeye oldukça önem kazandırmaktadır. Bu sebeple bu araştırma da üniversite öğrencilerinin epistemolojik inanç, yansıtıcı düşünme ve çevrimiçi öğrenme tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya farklı üniversitelerde ve farklı fakültelerde öğrenim gören 100 kadın ve 37 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli olup veriler Kişisel Bilgi Formu, Epistemolojik İnanç Ölçeği, Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği ve Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışma içerisinde elde edilen bulgular da yansıtıcı düşünme düzeyleri ile çevrimiçi öğrenme tutumlarını belirleyebilmek maksadıyla kullanılan ölçeklerin alt boyutlarında sınıf düzeylerine göre farklılaşma olduğu görülmüştür. Yapılan korelasyon analizlerinde yaş, genel not ortalaması ve günlük internet kullanım süreleri ile anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Öğrencilerin epistemolojik inançları, yansıtıcı düşünmeleri ve çevrimiçi öğrenme tutumları arasında ilişki olduğu anlaşılmıştır. Bu bulgulara ek olarak yapılan regresyon analizinde öğrenmenin çabaya bağlı olduğuna yönelik inançlar ile öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna yönelik inançların çevrimiçi öğrenmeyi anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Alan yazında bu çalışmada elde edilen sonuçlar ile benzer sonuçlara ulaşan çalışmalar bulunmaktadır. Tartışma kısmında söz konusu çalışmalardan bahsedilmiş ve sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the developing and advancing world, while online learning, which removes the time and space limitations in education processes, has taken its place, this development has also caused individuals to be exposed to more information diversity compared to previous periods. This raises the issue of how to get the right information. This situation gives great importance to epistemological beliefs, which are subjective beliefs about knowledge and its qualities, and to reflective thinking, which enables the analysis, questioning, associating and restructuring of knowledge with previous experiences. For this reason, in this study, it is aimed to examine the relationships between epistemological beliefs, reflective thinking and online learning attitudes in university students. 100 female and 37 male students studying at different universities and different faculties participated in the study. The research is a relational screening model and data were collected with Personal Information Form, Epistemological Belief Scale, Reflective Thinking Level Determination Scale and Online Learning Attitude Scale. In the findings obtained in the study, it was observed that there was a differentiation in the sub-dimensions of the scales used to determine reflective thinking levels and online learning attitudes according to grade levels. In the correlation analyzes made, it was observed that there were significant relationships with age, GPA and daily internet usage time. It has been understood that there is a relationship between students' epistemological beliefs, reflective thinking and online learning attitudes. In addition to these findings, in the regression analysis, it was seen that the beliefs that learning depends on effort and the beliefs that learning depends on ability significantly predict online learning. In the literature, there are studies that reach similar results with the results obtained in this study. In the discussion part, these studies were mentioned and suggestions were made for future studies.