Üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançları, öğrenme yaklaşımları ve problem çözme becerilerinin akademik motivasyonu yordama gücü
The prediction of academic motivation using university students' epistemological beliefs, learning approaches and problem solving skills
  1. Tez No: 296346
  2. Yazar: HAKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, Epistemolojik İnançlar, Öğrenme Yaklaşımları, Problem Çözme Becerileri, Academic motivation, Epistemological beliefs, Learning strategies, Problem solving skills
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançları, öğrenme yaklaşımları ve problem çözme becerilerinin akademik motivasyonu yordama gücünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu, İstanbul ili Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören 750 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın alt problemlerinde betimsel araştırma modelinin ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, üniversite öğrencilerinin akademik motivasyonlarının belirlenmesi için Vallerand ve diğ. (1992) tarafından geliştirilen, Karataş ve Erden (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Akademik Motivasyon Ölçeği?, epistemolojik inançlarının belirlenmesi için Schommer (1990) tarafından geliştirilen, Deryakulu ve Büyüköztürk (2002) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Epistemolojik İnanç Ölçeği?, öğrenme yaklaşımlarının belirlenmesi için Ekinci (2008) tarafından geliştirilen ?Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği?, problem çözme becerilerinin belirlenmesi için Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Problem Çözme Becerileri Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, betimleyici bilgiler için yüzde, frekans, ortalama, dizi genişliği ve standart sapma değerleri, bağımsız değişkenlerin ölçekler ve alt boyutları üzerinde normallik dağılımı gösterip göstermediğini araştırmak için Kolmogorov-Smirnov Normallik testi, değişkenler arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon katsayısı, değişkenlerin yordama gücünün hesaplanması için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin akademik motivasyonları, epistemolojik inançları ve öğrenme yaklaşımları arasında doğrusal yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançlarının motivasyonsuzluk, dışsal motivasyon ve içsel motivasyonu yordamada anlamlı olduğu; öğrenme yaklaşımlarının da motivasyonsuzluk, dışsal motivasyon ve içsel motivasyonu yordamada anlamlı olduğu; ancak problem çözme becerilerinin motivasyonsuzluk, dışsal motivasyon ve içsel motivasyonu yordamada anlamlı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the prediction of academic motivation using university students? epistemological beliefs, learning strategies and problem solving skills. The experimental group is composed of 750 university students studying at Yildiz Technical University, İstanbul. For the sub problems of the research, the correlational analysis technique of a descriptive research model was used. The data was collected through the ?Academic Motivation Scale? developed by Vallerand et al. (1992) and adapted in Turkish by Karataş & Erden (2011) to reveal university students? academic motivation, the ?Epistemological Beliefs Scale? developed by Schommer (1990) and adapted into Turkish by Deryakulu & Büyüköztürk (2002) for the analysis of epistemological beliefs, the ?Learning Startegies Scale? developed by Ekinci (2008) for the analysis of learning strategies, the ?Problem Solving Skills Scale? developed by Heppner & Petersen (1982) and adapted into Turkish by Şahin ve Heppner (1993) to reveal problem solving skills. Percentage, frequency, mean, scale length and standard deviation values were calculated for the analysis of descriptive data; Kolmogorov-Smirnov distributions analysis was used to analyze whether independent variables show normal distribution on the scales and their sub-dimensions; Pearson correlation coefficient was used for the calculation of the interaction between the variables; multiple regression analysis was used for the calculation of the variables? strength of prediction. This research reveals that there is a significant linear relationship between university students? academic motivation, epistemological beliefs, learning strategies and problem solving skills. According to the findings of the research, university students? epistemological beliefs predicted amotivation, extrinsic motivation and intrinsic motivation significantly. University students? learning strategies predicted amotivation, extrinsic motivation and intrinsic motivation significantly, too. However, it was found that university students? problem solving skills did not predict amotivation, extrinsic motivation and intrinsic motivation significantly.