Z kuşağında görülen sorunlu internet kullanımına bağlı gelişen yalnızlaşma ve yabancılaşma eğilimleri
Tendencies of isolation and alienation due to the problematic use of the internet seen in generation Z
  1. Tez No: 777617
  2. Yazar: OKAN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Bağımlılığı, Yalnızlaşma, Yabancılaşma, İnternet, Technology Addiction, Loneliness, Alienation, Internet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde Z kuşağı olarak tanımlanan 2000 sonrasında doğan bireylerin önceki kuşaklara göre farklı yönelimleri, tercihleri, bakış açıları son dönemde sık sık tartışılmaktadır. Tez konumuzu seçerken, güncel bir konu olması nedeni ile Z kuşağını ele almış bulunmaktayız. Sürekli olarak gelişim ve değişim halinde olan teknolojinin hayatımızdaki önemi zaman geçtikçe artmaktadır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte insanların birbirlerine ulaşımı, iletişimi, teması git gide daha da kolaylaşmaktadır. Pandemi dönemiyle birlikte bir çok sektörde yapılacak işler online olarak ilerlemiştir. Hayatın her alanında teknoloji kullanımı kaçınılmaz olmaktadır. Yeni bir kuşak olan Z kuşağının teknolojiye bakış açısı, kullanım amaçları ve hayatlarına etkisi hakkında çalışma yaparak, literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Amacımız teknoloji kullanımının yalnızlık üzerindeki etkisini araştırarak Z kuşağındaki bireylerin insanlarla etkileşimine, sosyal hayatlarına, dünyaya ve gelecek yaşama bakış açılarına nasıl etki ettiğini görmektir. Araştırma örneklemi Mersin ilinde yaşayan 18-23 yaş aralığındaki bireyler oluşturmaktadır. Bu bireyler araştırmaya rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Teknoloji Bağımlılığı Anketi, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Dean Yabancılaşma Ölçeği tercih edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara baktığımızda cinsiyete göre katılımcıların yabancılaşma puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur ve bireylerin sorunlu internet kullanımı düzeylerine göre yalnızlaşma puanları arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals that born in after 2000s is called nowadays generation Z, have been often discussed their different tendencies, preferences, perspectives recently. When we were choosing thesis subject, we handled generation Z in terms of current matter. The effect of technology in our life, which is constatntly developing and changing, is increasing day by day. With technological developments, people's Access to each other, communication and contact are getting easier and easier. With the pandemic period, works have progressed online in many sectors. The use of technology in all areas of life is inevitable. We aim to contribute to the literatüre by working on the perspective of new generation Z, on technology, its usage purpose and impact about their lives. Our aim is to investigate the effect of technology use on loneliness and to see how individuals in the Z generation affect their interaction with people, their social lives, perspectives on the World and future life. The research sample consists of individuals between the ages of 18-23 living in Mersin. These individuals are selected by random sampling method for the study. Personal Information Form, Technology Addiction Questionnaire, UCLA Loneliness Scale, Dean Alienation Scale were use a data collection tools. When we look at the findings obtained from the research, a significant difference was found between the alienation scores of the participants according to gender and also a significant difference was found between the loneliness scores of the individuals according to the problematic internet use level.