Koronavirüs (COVID 19) pandemisi çerçevesinde sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik yarar algılarının incelenmesi
Investigation of the benefit perceptions of distance education of classroom teachers in the framework of the Coronavirus (COVID 19) pandemic
  1. Tez No: 777699
  2. Yazar: HACER ALBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, yarar algısı, koronavirüs, distance learning, perception of benefit, coronavirus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik yarar algılarının hangi düzeyde olduğunu belirlemektir. Çalışmanın örneklemi Koronavirüs (Covid 19) Pandemisi koşulları sebebiyle uzaktan erişim yoluyla ulaşım sağlanan 135 (kadın: 72, erkek:63) gönüllü sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik yarar algılarına ilişkin veriler Yıldız (2015) tarafından geliştirilen ' Uzaktan Eğitime Yönelik Yarar Algısı Ölçeği ' aracılığı ile toplanmıştır. Ölçek öğrenme yaşantılarının zenginliği, öğrenme ürünlerinin etkinliği ve sistem ekonomikliği alt boyutlarına sahiptir. Öğretmenlerden toplanan veriler istatistik programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Dağılımın normalliğine karar vermek için Kolmogorov-Smirnov, normal dağılımın diğer varsayımları olan basıklık ve çarpıklık değerlerinden yararlanılmıştır. Bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi (Independent sample t-testi) ilişkisiz iki ya da daha fazla grupların karşılaştırılmasında varyanslar homojenlik gösteriyorsa One Way ANOVA, varyanslar homojenlik göstermiyorsa Welch istatistiği kullanılmıştır. Araştırma neticesinde ulaşılan bulgulara göre sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik yarar algılarında genel anlamda araştırmacı tarafından belirlenen değişkenlere göre (öğrenim durumu hariç) istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik yarar algıları ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik yarar algıları, mesleki kıdem değişkenine göre (0- 5 yıl, 6-10 yıl, 11-15 yıl, 16 ve üzeri) farklar oluştursa da bu farkın anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik yarar algılarının okuttukları sınıf düzeyine (1. Sınıf, 2. Sınıf, 3. Sınıf, 4. Sınıf ) göre ve sınıf öğretmenlerinin istihdam türlerine göre (ücretli, sözleşmeli, kadrolu) anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın diğer bir alt problemi olan öğrenim durumu değişkeni açısından sınıf öğretmenlerinin yarar algıları anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda yüksek lisans ve doktora mezunu öğretmenlerin yarar algılarının ön lisans ve lisans mezunu öğretmenlerin yarar algılarına göre olumlu görüşlerinin daha yüksek düzeyde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the level of the classroom teachers' perceptions of the benefits of distance education. The sample of the study consists of 135 (woman: 72, man: 63) volunteer classroom teachers who were accessed via remote access due to the Coronavirus (Covid 19) Pandemic conditions. In the study, data on teachers' perceptions of benefit towards distance education were collected through the 'Benefit Perception Scale for Distance Education' developed by Yıldız (2015). The scale has sub-dimensions of richness of learning experiences, effectiveness of learning products and system economy. The data collected from the teachers were recorded and analyzed in the statistics program. In order to decide the normality of the distribution, Kolmogorov-Smirnov, kurtosis and skewness values, which are the other assumptions of the normal distribution, were used. In the comparison of two independent groups, the t-test (Independent sample t-test) was used, if the variances showed homogeneity in the comparison of two or more unrelated groups, One Way ANOVA was used, if the variances did not show homogeneity, Welch statistics were used. According to the research findings, it was seen that there was no statistically significant difference in the perceptions of the benefits of distance education of the classroom teachers according to the variables determined by the researcher (except for the education status). No significant difference was found between teachers' perceptions of the benefits of distance education and the gender variable. In addition, although the classroom teachers' perceptions of the benefits of distance education differ according to the variable of professional seniority (0-5 years, 6-10 years, 11-15 years, 16 and above), it has been concluded that this difference is not significant. Likewise, it has been concluded that there is no significant difference between teachers' perceptions of the benefits of distance education according to the grade level they teach (1st Grade, 2nd Grade, 3rd Grade, 4th Grade) and according to the employment types of classroom teachers (paid, contracted, permanent staff). In terms of the variable of educational status, which is another sub-problem of the research, it was determined that the perceptions of benefit of the classroom teachers differed significantly. In this context, it was observed that the perceptions of benefit of postgraduate and doctoral graduate teachers were higher than the perceptions of benefit of associate degree and undergraduate teachers.