Kan akış bilgileri ile kandaki glikoz miktarı arasındaki korelasyonun incelenmesi
Investigation of the correlation between blood flow information and the amount of glucose in the blood
  1. Tez No: 777743
  2. Yazar: TAÇNUR İLASLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kan akış hızı, Glikoz miktarı, Doppler ultrason, Blood flow velocity, Glucose amount, Doppler ultrasound technique
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kandaki glikoz miktarı başta diyabet olmak üzere çeşitli hastalıklarda sıkça takip edilen önemli bir parametredir. Kanın yoğunluğu içerdiği glikoz miktarına göre değişmektedir. Kan yoğunluğundaki değişim viskoziteyi etkiler. Yoğunluk artarsa viskozite artar, yoğunluk azalırsa viskozite azalır. Dolaşım sisteminin önemli bir parametresi olan kan akış hızı ise organların çalışmasının göstergesi olmasından dolayı önemli bir fizyolojik işlevdir. Doppler ultrason vücuttaki kan akışının incelenmesinde kullanılan etkili bir tekniktir. Yapılan çalışmada kan akış hızı bilgileri ile kandaki glikoz miktarı arasındaki korelasyonun incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya 30 sağlıklı ve 30 diyabetli kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların sağ bilek arter damarlarındaki kan akış hızı Doppler ultrason tekniği ile ölçülmüştür. Eş zamanlı olarak katılımcılara invaziv kan şekeri ölçümü yapılmıştır. Ölçümler kişiler tok durumdayken yapılmıştır. Yapılan analizlerde kan akış hızı bilgileri ile kandaki glikoz miktarı arasında korelasyon incelenmiştir. Sonuç olarak, çalışmamıza katılan bireylerin şeker ölçümleri ile Higuchi ölçümleri arasında orta düzeyde, pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür (r=0,488, p0,218). Çalışmanın devamında katılımcıların sayısı artırılarak kan akış hızı ile kandaki glikoz miktarı arasındaki ilişkinin, farklı etkenlerde göz önüne alınarak detaylıca incelenmesi ve kan akış hızından faydalanarak kandaki glikoz miktarının non-invasiv olarak belirlenmesi hedeflenmektedir. Non-invasive şeker ölçümü özellikle diyabet hastalarının takibini kolaylaştırarak yaşam kalitelerini yükseltecektir.
Özet (Çeviri)
The amount of glucose in blood is an important parameter that is frequently followed in various diseases especially in diabetes. The intensity of the blood depends on the amount of glucose it contains. The change in blood density affects the viscosity. If the density increases, the viscosity increases, and when the density decreases, the viscosity decreases. The purpose of the study was to investigate the correlation between the blood flow velocity and the amount of glucose in the blood. The study included 30 healthy people and 30 people with diabetes. The blood flow rate in the right wrist artery vessels of the participants was measured by Doppler ultrasound technique. Simultaneously, the participants were given invasive blood glucose measurements. The measurements were taken when the people were hungry. In the analyzes, the correlation between blood flow rate information and the amount of glucose in the blood was examined. As a result, it was observed that there was a moderate, positive relationship between glucose measurements and Higuchi measurements of the individuals participating in our study (r=0.488, p0.218). In the continuation of the study, it is aimed to increase the number of participants and to examine the relationship between blood flow rate and the amount of glucose in the blood in detail, taking into account different factors and to determine the amount of glucose in the blood non-invasive by taking advantage of blood flow rate. Non-invasive glucose measurement will improve their quality of life by facilitating the follow-up of especially diabetes patients.