Otel çalışanlarının örgütsel yabancılaşmalarının örgütsel sapma davranışlarına etkisi
The effect of organizational alienation of hotel employees on organizational deviant behaviors
- Tez No: 777742
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Örgütsel Yabancılaşma, Örgütsel Sapma, Otel Çalışanları, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Alienation, Organizational Alienation, Organizational Deviation, Hotel Employees, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasının genel amacı otel çalışanlarının yabancılaşmasının örgütsel sapma davranışına etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda otel çalışanlarından anket tekniği kullanılarak 480 adet veri toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22 ve AMOS 24 programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Araştırmanın modelini test etmek amacıyla ise yol analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgüte yönelik sapma ve bireyler arası sapma davranışı ile yabancılaşmanın güçsüzlük boyutunun negatif yönlü, kendine yabancılaşma boyutuyla ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişkisi olduğu, yabancılaşmanın anlamsızlık ve topluma yabancılaşma boyutlarıyla sapma boyutları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Yabancılaşmanın kuralsızlık boyutu ile bireyler arası sapma davranışı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilirken kuralsızlık ile örgüte yönelik sapma davranışı arasında bir ilişki tespit edilememiştir. Araştırma sonuçlarına göre yabancılaşmanın sapma davranışı üzerine kısmı etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the effect of hotel employees' alienation on organizational deviation behavior. For this purpose, 480 data have been collected from hotel employees via questionnaire technique. The collected data have been analyzed by IBM SPSS 22 software and AMOS 24 software. Confirmatory factor analysis has been conducted to test the construct validity of the scales used in the research and path analysis has been conducted to test the model of the research. According to the results obtained from the research, it has been found that there is a negative relationship both organizational deviance an interpersonal deviance and the powerlessness dimension of alienation, on the other hand a positive relationship with the self-estrangement dimension. It has been seen that there was no significant relationship between the meaninglessness and isolation dimensions of alienation and the dimensions of deviation. While a negative and significant relationship has been found between the normlessness dimension of alienation and interpersonal deviance behavior, no relation has been found between normlessness and organizational deviance. According to the results of the research, it has been concluded that alienation has a partial effect on deviant behavior.