Bazı parametrik ve nonparametrik testler ve bu testlerin ÖYS puanları üzerinde karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of some parametric and nonparametric tests on the OYS score
- Tez No: 77776
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Parametrik testler, Nonparametrik testler, Anket, Örnekleme
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Özet Mastır Tezi BAZI PARAMETRİK VE NONPARAMETRIK TESTLER VE BU TESTLERİN ÖYS PUANLARI ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ ibrahim Halil ÇETİN ER Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı 1998, Sayfa:75 İstatistikte hipotez testleri iki grupta toplanabilir. Bunlar parametrik testler ve nonparametrik testlerdir. Gerekli olan varsayımların geçerli olmadığı durumlarda, parametrik teknikler büyük ölçüde güvenilirliklerini kaybederler. Bu gibi durumlarda, çoğu kez, nonparametrik metodlar kullanılabilmektedir. Bu çalışmada bazı parametrik ve nonparametrik test teknikleri mevcut verilere bağlı kalınarak karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Materyal olarak; 1996-1997 eğitim-öğretim yılında Harran Üniversitesi bünyesindeki 7 fakülteye kayıt yaptıran öğrencilerden anket yöntemi ile toplanan veriler kullanılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin başarılarına etki eden faktörlerin önemliliği test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPARATIVE EXAMINATION OF SOME PARAMETRIC AND NONPARAMETRIC TESTS ON THE ÖYS SCORE İbrahim Halil ÇETİN ER Harran University Graduate School of Natural and Applied Science 1998, Page:75 In statistics, hypothesis tests are seperated in two parts. These are parametric tests and nonparametric tests. When the assumptions that are necessary in the usage of a parametric test are become invaled the parametric techniques loose their reliableness. In such conditions mostly nonparametric methods can be used. In this work, some parametric and nonparametric test techniques are examined comparatively based on present data. As a material, the data collected from the students that make registration to the 7 faculties of Harran University in the 1996-1997 period by inquiry method, were used. As a result, the importance of the factors that effect the students success was tested. KEYWORDS: Parametric tests, nonparametric tests, survey, sampling.