Trifokal ve odak derinliği arttırılmış monofokal göz içi lensi implantasyonlarının görme ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of trifocal and monofocal extended depth of focus iol implantations on vision and quality of life
- Tez No: 777812
- Danışmanlar: DR. AYŞEGÜL PENBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, presbiyopi, trifokal göz içi lensi, genişletilmiş odak derinliği, Cataract, presbyopia, trifocal intraocular lens, extended depth of focus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı trifokal ve odak derinliği arttırılmış monofokal göz içi lensi implantasyonlarının görme ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya bilateral trifokal (VSY, AcrivaUD Trinova Pro C) veya monofokal genişletilmiş odak derinliği tasarımlı (Johnson & Johnson Vision Care, Tecnis Eyhance) GİL implante edilen 40 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif muayene bulguları incelendi. Postoperatif 1.ay, 3.ay ve 6.ay monoküler ve binoküler düzeltilmemiş uzak, ara ve yakın mesafe görme keskinlikleri ile monoküler en iyi düzeltilmiş uzak, monoküler uzak düzeltilmiş ara mesafe görme keskinlikleri değerlendirildi. Postoperatif 6.ayda ek olarak binoküler defokus eğrileri, kontrast duyarlılık ölçümleri, subjektif şikayetler, gözlük bağımsızlığı ve VF-14 anketiyle gözlüksüz ve gözlükle yaşam kalitesi anketi sonuçları ile memnuniyet değerlendirmeleri incelendi. Bulgular: Çalışmaya katılan olguların yaş ortalaması 61.08±9.55 yıl olarak saptandı. Olguların %47.5'i (n=19) kadın, %52.5'i (n=21) erkekti. Postoperatif 6.ayda sferik eş değerler Trinova Pro C grubunda -1.06±0.36 D saptanırken, Tecnis Eyhance grubunda -0.14±0.36 bulundu ve fark istatiksel olarak anlamlıydı. Postoperatif 6.ayda uzak ve ara mesafe görme keskinlikleri benzer bulunurken, monoküler ve binoküler yakın mesafe görme keskinlikleri Trinova Pro grubunda istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi saptandı. Kontrast duyarlılık değerleri incelendiğinde glaresiz fotopik ölçümlerde 3 cpd ve 6 cpd ve glareli fotopik ölçümlerde 3 cpd, 6 cpd ve 18 cpd frekanslarında elde edilen kontrast duyarlılık değerleri benzer bulunurken glaresiz fotopik ortamda 12 cpd ve 18 cpd ve glareli fotopik ortamda 12 cpd frekanslarında elde edilen kontrast duyarlılık değerleri Tecnis Eyhance grubunda istatiksel olarak daha iyi bulundu. Trinova Pro C grubunda %25 hastada düşük şiddette %5 hastada orta şiddette fotopik şikayetlere rastlanırken, Tecnis Eyhance grubunda %10 hastada düşük şiddette fotopik şikayetlere rastlandı ve iki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlıydı. Trinova Pro grubunda tüm hastalarda gözlük bağımsızlığı sağlanabilirken, Tecnis Eyhance grubunda %60 hasta daima, %15 hasta sıklıkla, %5 hasta ara sıra yakın gözlüğüne ihtiyaç duydu. VF-14 anket sonuçlarında Trinova Pro grubunda 96.875 ± 7.59 , Tecnis Eyhance grubunda gözlüksüz olarak 80.89 ± 10.12 ve gözlükle 97.89 ± 6.127 değerleri saptandı. Gözlük xi ile yapılan anket sonuçlarında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmazken gözlüksüz yapılan anket sonuçlarında Trinova Pro anlamlı daha iyi bulundu. Son olarak AcrivaUD Trinova Pro C grubu hastalarının %95'i, Tecnis Eyhance grubu hastalarının %90'ı implante edilen GİL'i çevresine önerebileceğini bildirdi. Sonuç: Yeni nesil difraktif trifokal göz içi lensi Trinova Pro C ve genişletilmiş odak derinliği tasarımlı göz içi lensi Tecnis Eyhance implantasyonunu takiben tatmin edici görsel sonuçlara ulaşıldı. Uzak ve orta mesafede görme gruplar arasında karşılaştırılabilir olmasına rağmen, Trinova Pro C yakın mesafede daha iyi performans gösterdi. Buna karşın Trinova Pro C grubunda daha yüksek oranda fotik fenomenlere rastlandı. Hasta memnuniyeti iki grup göz içi lensi için de tatmin edici düzeydeydi. Farklı tasarımdaki bu göz içi lenslerinin farklı mesafelerdeki görme kalitesini, kontrast duyarlılık değerlerini ve fotik şikayetlerini benzer tasarımlara sahip göz içi lensleriyle karşılaştırmasını inceleyen daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of trifocal and monofocal intraocular lens with enhanced depth of focus design implantations on vision and quality of life. Materials and Methods: 40 patients who had bilateral implantation of the trifocal (VSY, AcrivaUD Trinova Pro C) or monofocal extended depth of focus design (Johnson & Johnson Vision Care, Tecnis Eyhance) intaocular lenses after phacoemulsification were included in the study. The preoperative and postoperative examination findings of the patients were analyzed. Monocular and binocular uncorrected distance, intermediate and near visual acuities and monocular best corrected distance and monocular distance corrected intermediate visual acuities were evaluated at the 1st, 3rd and 6th months postoperatively. At the 6th postoperative month, binocular defocus curves, contrast sensitivity measurements, subjective complaints, spectacles independence, and the quality of life questionnaire results of the VF-14 questionnaire without spectacles and with spectacles, and satisfaction assessments were also examined. Results: The mean age of the subjects participating in the study was 61.08±9.55 years. 47.5% (n=19) of the cases were female and 52.5% (n=21) were male. At 6 months postoperatively, spherical equivalent values were -1.06±0.36 D in the Trinova Pro C group, -0.14±0.36 D in the Tecnis Eyhance group, and the difference was statistically significant. While distance and intermediate visual acuities were similar at 6 months postoperatively, monocular and binocular near visual acuities were found to be statistically significantly better in the Trinova Pro group. The contrast sensitivity values obtained at the frequencies of 3 cpd and 6 cpd in photopic measurements without glare and at the frequencies of 3 cpd, 6 cpd and 18 cpd in photopic measurements with glare were similar, while the contrast sensitivity values obtained at frequencies of 12 cpd and 18 cpd in photopic without glare and 12 cpd in photopic with glare measurements were found to be statistically better in the Tecnis Eyhance group. In the Trinova Pro C group, 25% of the patients had low-intensity photopic complaints and 5% of the patients had moderate intensity of photopic complaints respectively, while 10% of the patients in the Tecnis Eyhance group had low-intensity photopic complaints, and the difference between the two groups was xiii statistically significant. While spectacles independence could be achieved in all patients in the Trinova Pro group, in the Tecnis Eyhance group, 60% of patients always, 15% of patients often, and 5% of patients occasionally needed spectacles. The results of the VF-14 questionnaires were 96.875 ± 7.59 in the Trinova Pro group, 80.89 ± 10.12 without spectacles and 97.89 ± 6.127 with spectacles in the Tecnis Eyhance group. While there was no statistically significant difference in the results of the survey made with spectacles, Trinova Pro was found to be significantly better in the survey results without spectacles. Finally, 95% of Trinova Pro C group patients and 90% of Tecnis Eyhance group patients reported that they could recommend the implanted intraocular lens to people around them. Conclusion: Satisfactory visual results were achieved following the implantation of the new generation diffractive trifocal intraocular lens Trinova Pro C and the extended depth of focus design intraocular lens Tecnis Eyhance. Trinova Pro C performed better at near, although far and intermediate vision was comparable between the groups. On the other hand, a higher rate of photic phenomena was observed in the Trinova Pro C group. Patient satisfaction was convincing for both groups of intraocular lenses. More clinical studies are needed to examine the visual quality,contrast sensitivity values and photic complaints of these iols of different designs,at different distances compared to similar designs of intaocular lenses from their category.