Biyolojik silahlar
Biological weapons
  1. Tez No: 777949
  2. Yazar: SALİHA DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ DUMLUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik silah, Biyoterörizm, Virüs, Bakteri, Biological weapon, Bioterrorism, Virus, Bacteria
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu derleme çalışmasında biyolojik silahların tarihçesine bakılarak, insanlık için ne derece yıkıcı olduklarını, üretilen bu silahların kasıtlı yada kazayla çevreye verildiğinde meydana getirdiği salgınlar nedeniyle çok sayıda can kayıplarının yaşandığı, sosyoekonomik yıkımların oluştuğu ve çevresel kirliliğe yol açtıkları görülmekte olup bunların incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu derlemede biyolojik ajanlar ve biyoterörizm konuları ele alınmış olup, bu bağlamda biyolojik silah üretiminde kullanılan virüs ve bakterilerin insan ve diğer canlılarda hastalık veya ölüme neden olan karakteristik özellikleri üzerinde durulmuştur. Bulgular: Olası bir biyolojik saldırıya hazır olabilmek için, barış döneminde de Biyoloji, Genetik ve Personel Eğitimi konusunda uzman kişilerin yetiştirilmesi gerekli olup, yapılacak çalışmalarla riskler belirlenmeli ve olabilecek tehlikelere karşı hazırlıklar yapılmalıdır. Sonuç: Biyolojik silahlarla karşı karşıya kalınması halinde teşhis ve tedavi metotları ve bu silahlara karşı alınması gereken koruyucu önlemler özetlenmiş olup, bu konular ile ilgili Uluslararası alanda ve Türkiye'de yapılan çalışmalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this review study by looking at the history of biological weapons, it has been seen how destructive they are for humanity, when these produced weapons are deliberately or accidentally released into the environment, many deaths are experienced due to epidemics, socioeconomic destructions have occurred and environmental pollution is observed, and it has aimed to examine them. Methods: In this review, biological agents and bioterrorism issues are discussed, and in this context, the characteristics of viruses and bacteria used in the production of biological weapons that cause disease or death in humans and other living things are emphasized. Findings: In order to be ready for a possible biological attack, it is necessary that train experts in Biology, Genetics and Personnel Training in peacetime, risks should be determined through studies to be carried out and preparations should be made against possible dangers. Conclusion: Diagnosis and treatment methods in case of confrontation with biological weapon and protective measures to be taken against these weapons are summarized, and the studies on these issues in the international arena and Türkiye are discussed.