Kariyer kararsızlığının yordayıcısı olarak karar verme stilleri, algılanan aile desteği ve kişilik
Investigation of decision making styles, perceived family support and personality as predictive of career indecisiveness
- Tez No: 777991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİCRAN ÇETİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer kararsızlığı, karar verme stilleri, algılanan aile desteği, kişilik özellikleri, Career indecision, decision-making styles, perceived family support, personality traits
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, kariyer kararsızlığının yordayıcısı olarak karar verme stilleri, algılanan aile desteği ve kişilik özelliklerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri (1. ve 4. sınıflar) oluşturmaktadır. Çalışma grubu, 443 (373 kadın, 70 erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Araştırmaya Gönüllü Katılım Formunun yanı sıra; Kişisel Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Ölçeği, Kariyer Kararı Ölçeği, Karar Verme Stilleri Ölçeği, Algılanan Aile Desteği Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan ölçme araçlarının güvenilirlik analizlerinin yapılmasının yanı sıra, elde edilen veriler, araştırma soruları doğrultusunda normallik, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve aşamalı regresyon analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre algılanan aile desteğinin; kaçınan, bağımlı, sezgisel karar verme stillerinin ve uyumluluk kişilik alt boyutunun anlamlı bir şekilde kariyer kararsızlığını yordadığı bulunmuştur. Buna karşın kendiliğinden-anlık, rasyonel karar verme stillerinin; nevrotiklik, deneyime açıklık, dışa dönüklük ve sorumluluk kişilik alt boyutlarının kariyer kararsızlığını anlamlı bir şekilde yordamadığı bulunmuştur. Bunun yanı sıra, cinsiyetler arası kariyer kararsızlığı anlamlı olarak farklılaşırken; mezuniyetten sonra okuduğu şehirde çalışıp çalışmama durumu, bölüm ve sınıf düzeyi açısından kariyer kararsızlığı noktasında anlamlı farklılıkların olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine decision-making styles, perceived family support and personality as predictors of career indecision. The study group of the research consists of the students of Başkent University Education Faculty (1st and 4th grades). The study group consisted of 443 (373 female, 70 male) participants. In addition to the Voluntary Participation Form in the Research in data collection; Personal Information Form, Five Factor Personality Scale, Career Decision Scale, Decision Making Styles Scale, and Perceived Family Support Scale were used. In addition to the reliability analysis of the measurement tools used in this study, the obtained data were interpreted using normality, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and stepwise regression analysis in line with the research questions. According to the research findings, perceived family support; It was found that avoidant, dependent, intuitive decision-making styles and agreeableness personality sub-dimension significantly predicted career indecision. On the other hand, spontaneous-spontaneous, rational decision-making styles; neuroticism, openness to experience, extroversion and conscientiousness personality sub-dimensions did not significantly predict career indecision. In addition, while career indecision between genders differed significantly; It was seen that there were no significant differences in career indecision in terms of whether or not to work in the city where they studied after graduation, department and grade level.