Hemşirelerin iş yaşam kalitesinin iş doyumu üzerine etkisi:Şanlıurfa örneği
The effect of nurses work life quality on their job satisfaction: Example of Şanliurfa
  1. Tez No: 778044
  2. Yazar: BEDRİYE ŞEKER TARHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, iş yaşam kalitesi, iş doyumu, Nursing, work life quality, job satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma hemşirelerin iş yaşam kalitesinin iş doyumu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılan araştırma, Şanlıurfa il merkezinde Sağlık Bakanlığına bağlı üç hastane ve il merkezinde bulunan bir üniversite hastanesinde görev yapan toplam 625 hemşire ile Aralık 2020-Ocak 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın verileri tanıtıcı bilgi toplama formu, hemşire iş doyum ölçeği ve hemşirelik iş yaşam kalitesi ölçeği ile toplanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, yüzde, t-testi, ANOVA testi, Tukey testi, doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin hemşirelik iş yaşamı kalitesi ölçek toplam puan ortalamasının (96,38±20,69) ortalamanın altında; hemşire iş doyum ölçek toplam puan ortalamasının (2,99±0,66) orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Bekar hemşirelerin, lisans altı eğitimden mezun hemşirelerin, haftalık çalışma saati 40 saat olan, kurumda kariyer hedefi bulunan, iş yaşam kalitesi ve iş doyum algılarını beş puan ve üzerinde değerlendiren hemşirelerin, hemşirelik iş yaşamı kalitesi ve hemşire iş doyum ölçekleri toplam puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Meslekte çalışma yılı, çalışma statüsü ile hemşirelik iş yaşamı kalitesi ölçeği arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmaz iken, 6 ay-5 yıl arası çalışan, sözleşmeli hemşirelerin hemşire iş doyum ölçeği toplam puan ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin hemşirelik iş yaşamı kalitesi ve hemşire iş doyum ölçeği toplam puan ortalamaları diğer hastanelerden daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelik iş yaşamı kalitesi ölçeği toplam puan ve tüm alt boyutları puan ortalamaları ile hemşire iş doyum ölçeği toplam puan ve tüm alt boyutları puan ortalaması arasında pozitif yönde yüksek düzeyde istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu (r= 0.770); hemşirelerin iş yaşam kalitesi artıkça iş doyumunun da artığı belirlenmiştir. Yöneticilerin hemşirelerin iş yaşam kaliteleri ve iş doyum düzeylerini artırıcı girişimlerde bulunması önerilebilinir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of nurses' quality of work life on job satisfaction. The descriptive and cross-sectional study was conducted between December 2020 and January 2023 with a total of 625 nurses working in three hospitals affiliated to the Ministry of Health in Şanlıurfa city center and a university hospital in the city center. The data of the study were collected with the introductory information collection form, the nurse job satisfaction scale and the nursing job quality of life scale. Mean, standard deviation, percentage, t-test, ANOVA test, Tukey test, linear regression analysis were used to evaluate the data. Nursing work life quality scale total score average of the nurses participating in the study (96.38±20.69) was below the average; It was determined that the total mean score of the nurse job satisfaction scale (2.99±0.66) was moderate. It was found that the total score averages of the nursing work life quality and nurse job satisfaction scales of single nurses, nurses who graduated from undergraduate education, 40 hours of work per week, who have a career goal in the institution, who rate their work life quality and job satisfaction perceptions of five points or more, were higher. . While the difference between years of work, working status and the nursing work life quality scale was not statistically significant, the total mean score of the nurse job satisfaction scale was found to be higher for contracted nurses working between 6 months and 5 years. Nursing work life quality and nurse job satisfaction scale mean scores of nurses working in State Hospital and University Hospital were found to be higher than other hospitals. There was a statistically significant positive correlation between the total score of the nursing work life quality scale and the mean score of all sub-dimensions, and the total score of the nurse job satisfaction scale and the mean score of all sub-dimensions (r= 0.770); It has been determined that as the quality of work life of nurses increases, job satisfaction also increases. It can be suggested that managers should take initiatives to increase the quality of work life and job satisfaction levels of nurses.