COVİD-19' da yeni görüntüleme, PAI-1/TPA ilişkisi ve metabolikparametreler
New imaging in COVİD-19, PAİ-1/TPA relationship and metabolicparameters
- Tez No: 903707
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AĞIRBAŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Hematoloji, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: tPA, PAI-1, COVID-19, Fibrinoliz, tPA, PAI-1, COVID-19, Fibrinolysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Arkaplan: COVID-19, bradikinin, plazminojen aktivatör inhibitörü-1 (PAI-1) ve doku plazminojen aktivatörü (tPA) seviyelerinde dinamik değişikliklere neden olur. Fibrinolitik sistem aktivitesi, tPA ve ürokinaz (uPA) ile bunların başlıca inhibitörü PAI-1 arasındaki denge ile modüle edilir. Çalışmalar, COVID-19'da hem PAI-1 hem de tPA'nın yükseldiğini ve mortalite ile ilişkili olduğunu bildirmektedir. Amaçlar: Hastanede yatan COVID-19 hastalarında fibrinolitik sistem dengesinin (PAI-1/tPA) modülatörlerini, metabolik parametreler ile olan ilişkisini incelemeyi ve görüntüleme özellikleri ile değerlendirmeyi amaçladık. Yöntemler: Çalışma, COVID-19 pandemisinin ilk dalgası sırasında, Şubat ve Nisan 2021 tarihleri arasında İstanbul'daki bir COVID-19 merkezinde (İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi) gerçekleştirilmiştir. Çalışma katılımcıları PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile SARS-CoV-2 testi pozitif olanlardan seçilmiştir. Tüm hastalarda toraks BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile doğrulanan COVID-19 ile ilişkili pnömoni görülmüştür. Tüm hastalarda BT Ciddiyet Skoru ve total pektoralis kas yoğunluğu hesaplanmıştır. tPA ve PAI-1'in ölçümleri plazmadan ve diürnal ritimden etkilenmemek adına sabah 8 de yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya hastanede yatan 131 COVID-19 hastası (yaş 55,32±13,68 yıl, 46 kadın, 85 erkek) ve 16 sağlıklı kontrol (yaş 30,8±5,6 yıl, 12 kadın, 4 erkek) dahil edildi. tPA, PAI-1 (sırasıyla 15,43'e karşı 4,37 ng/ml ve 245,77'ye karşı 88,45 ng/ml) yaklaşık 3 kat daha yüksekti, ancak PAI-1/tPA molar oranı COVID-19 hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla daha düşüktü (13.33 vs 17.04 molar oran) (tümü için p 75. persentil) öngören tek parametre olmuştur. Pektoral kas yoğunluğundaki bir birimlik artış, yüksek tPA veya PAI-1 riskini %2 oranında azaltmıştır. Hastanede yatış süresi (gün) düşük PAI-1/tPA oranı (< medyan) ile anlamlı şekilde ilişkiliydi. Hastanedeki 1 günlük yatış süresi PAI-1/tPA < medyan riskini %8 artırmaktadır. Prokalsitonin (ng/ml) de PAI-1/tPA ile negatif korelasyon göstermiştir (r= - 0,245, p=0,005). Prokalsitonin ve yaş, hastanede yatan COVID-19 hastalarında uzun vadeli (30 aylık) mortalite ile ilişkili olan tek parametrelerdir. Sonuçlar: COVID-19 nedeniyle servis takibinde izlenen hastalarda fibrinolitik sistem bileşenleri artmış, ancak PAI-1/tPA molar oranı sağlıklı kontrollere kıyasla azalmıştır. Pektoral kas kaybı yüksek PAI-1 ve tPA seviyeleri ile ilişkiliydi ve hastanede kalış süresinin uzaması PAI-1/tPA molar oranını tPA lehine değiştirdi . Çalışmamızın bulguları, COVID-19'da fibrinolitik hemostazın karmaşık olduğunu ve COVID-19 pnömonisi nedenli takip edilen hastaların yönetiminde belirli algoritmalar oluşturmadan önce tPA ve PAI-1/tPA molar oranına odaklanan yeni gözlemlere ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: COVID-19 causes dynamic changes in bradykinin, plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), and tissue plasminogen activator (tPA) levels. Fibrinolytic system activity is modulated by the balance between the tPA and urokinase (uPA) and their principal inhibitor PAI-1. Studies report that both PAI-1 and tPA are elevated and associated with mortality in COVID-19. Aims: We aimed to examine the modulators of fibrinolytic system balance (PAI-1/tPA), its relationship with metabolic parameters and to evaluate it with imaging features in hospitalized COVID-19 patients. Methods: The study was performed in a COVID-19 center in Istanbul, Turkey (Basaksehir Cam and Sakura City Hospital) during the first wave of the COVID-19 pandemic, between February and April 2021. The study participants were tested positive for SARS-CoV-2 by PCR (Polymerase Chain Reaction). All patients displayed COVID-19-related pneumonia confirmed by thorax CT (Computed Tomography). CT Severity Score and total pectoralis muscle density were calculated in all patients. Morning (8 AM) plasma tPA and PAI-1 were measured. Results: The study included 131 hospitalized COVID-19 patients (age 55.32±13.68 years, 46 female, 85 male) and 16 healthy controls (age 30.8± 5.6 years, 12 female, 4 male). tPA, PAI-1 (15.43 vs 4.37 ng/ml, and 245.77 vs 88.45 ng/ml, respectively) were nearly 3 folds higher, but PAI-1/tPA molar ratio was lower in COVID-19 patients compared to the healthy controls (13.33 vs 17.04 molar ratio) (p 75th percentile). One-unit increase in the pectoral muscle density decreased the risk of elevated tPA or PAI-1 by 2 %. The duration of hospitalization (days) was significantly associated with a low PAI-1/tPA ratio (< median). Hospitalization of 1 day increases the risk of PAI-1/tPA < median by 8 %. Procalcitonin (ng/ml) also negatively correlated with PAI-1/tPA (r= - 0.245, p=0.005). Procalcitonin and age were the only parameters that were associated with long-term (30-month) mortality in hospitalized COVID-19 patients. Summary/Conclusions: Fibrinolytic system components are increased, but PAI-1/tPA molar ratio is decreased in patients with COVID-19 pneumonia compared to the healthy controls. Pectoral muscle loss was associated with high PAI-1 and tPA levels and prolonged hospital stay shifted PAI-1/tPA molar ratio to the favor of tPA. The findings of our study indicate that fibrinolytic hemostasis in COVID-19 is complex, and new observations are needed focusing on tPA and PAI-1/tPA molar ratio before making set algorithms in the management of patients with COVID-19 pneumonia.