Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kan dolaşımı enfeksiyonlarının erken tanısında presepsin ve trem-1 etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of presepsin and TREM-1 efficacy in EARLY diagnosis of bloodstream infections in inpatients in the intensive care unit
- Tez No: 778090
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kan dolaşımı enfeksiyonu, presepsin, sTREM-1, yoğun bakım ünitesi, Bloodstream infection, presepsin, sTREM-1, intensive care unit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Kritik hasta popülasyonunun ağırlıklı olduğu yoğun bakım ünitesi (YBÜ) hastalarında kan dolaşımı enfeksiyonlarının (KDE) erken tanısında presepsin ve myeloid hücreler üzerinde ifade edilen tetikleyici çözünebilir reseptör-1 (sTREM-1) gibi yeni biyobelirteçlerin etkinliğini araştırmayı ve bu yeni biyobelirteçler ile rutin kullanımda olan belirteçler ve skorlama sistemlerinin korelasyonunu değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Eylül 2021 – Eylül 2022 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Kliniğinde kesitsel olarak yürütülen çalışmamıza >48 saat yatan ≥18 yaş toplam 88 hasta dahil edildi. KDE tanısı alan 48 kişi vaka grubu ve diğer nedenlerle YBÜ'de yatmakta olan 40 kişi kontrol grubu olarak belirlendi. Hastaların demografik verileri, sigara kullanımı, kronik hastalıkları, vital bulguları (ateş, kan basıncı, kalp hızı, solunum sayısı), GKS, APACHE II, SOFA ve qSOFA skor değerleri, laboratuvar bulguları (lökosit, nötrofil ve trombosit sayısı, CRP, PCT, D-dimer, albümin, glukoz, AST, ALT, serum laktat düzeyi, presepsin ve TREM-1), YBÜ enfeksiyon kaynağı ve kan kültürü sonuçları anket formuna kaydedildi. Verilerin analizinde SPSS 28 paket programı kullanıldı. Bulgular: Ortalama yaşı 68 yıl olan tüm hastaların %56,8'i (n=50) erkeklerden oluşmaktaydı. Vaka ve kontrol grubu yaş, cinsiyet ve ek hastalık açısından benzer dağılıma sahipti. Her iki grup arasında sTREM-1 değeri açısından anlamlı bir farklılık saptanırken (p=0,000), presepsin değeri açısından gözlenen fark anlamlı bulunmadı (0,8±2,1 ve 0,4±0,1, p=0,484). sTREM-1'in KDE'de tanısal performansını inceleyen ROC analizinde eğri altında kalan alan (0.764) anlamlı bulundu (p=0,000). En uygun eşik değeri 30 pg/mL belirlendi. Bu değerde duyarlılık %91.7, özgüllük %57.5, pozitif kestirim değeri % 72,1 ve negatif kestirim değeri % 85,2 idi. PCT ve CRP'nin eğri altında kalan alanları sırasıyla 0.887 ve 0.828 idi. Korelasyon analizinde sTREM-1 değeri ile PCT, APACHE II, qSOFA, SOFA arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. sTREM-1 ile albümin, GKS arasında istatistiksel anlamlı negatif korelasyon saptandı. Sonuç: sTREM-1, YBÜ'de yatan hastalarda KDE'nin erken tanısına katkı sağlayabilir. Presepsinin ise erken tanıda belirgin rolü kanıtlanmamıştır. Ancak umut vadeden bu iki belirtece yönelik literatüre eklenecek güncel araştırmalar ile KDE tanısında yol alınabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the effectiveness of new biomarkers such as presepsin and soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1 (sTREM-1) in the early diagnosis of bloodstream infections (BSI) in intensive care unit (ICU) patients, where the critically ill population is predominant, and to evaluate the correlation of these new biomarkers with those in routine use and scoring systems. Materials and Method: A total of 88 patients aged ≥18 years, hospitalized for >48 hours, were included in our cross-sectional study, which was carried out in the Intensive Care Unit Clinic of Istanbul Training and Research Hospital between September 2021 and September 2022. Forty eight people diagnosed with BSI were determined as the case group and 40 people hospitalized in the ICU for other reasons were determined as the control group. Demographic data of patients, smoking, chronic diseases, vital signs (fever, blood pressure, heart rate, respiratory rate), GCS, APACHE II, SOFA and qSOFA score values, laboratory findings (leukocyte, neutrophil and platelet count, CRP, PCT, D-dimer, albumin, glucose, AST, ALT, serum lactate level, presepsin and TREM-1), ICU infection source and blood culture results were recorded in the questionnaire. SPSS 28 package program was used in the analysis of the data. Results: Males comprised 56.8% (n=50) of all patients with a mean age of 68 years. The case and control groups had similar distribution in terms of age, gender and comorbidity. While a significant difference was found between the two groups in terms of sTREM-1 value (p=0,000), the difference observed in terms of presepsin value was not significant (0.8±2.1 vs. 0.4±0.1, p=0,484). In the ROC analysis examining the diagnostic performance of sTREM-1 in BSI, the area under the curve (0.764) was found to be significant (p=0,000). The most appropriate threshold value was determined as 30 pg/mL. At this value, the sensitivity was 91.7%, the specificity was 57.5%, the positive predictive value was 72.1%, and the negative predictive value was 85.2%. The areas under the curve of PCT and CRP were 0.887 and 0.828, respectively. In the correlation analysis, a statistically significant positive correlation was found between sTREM-1 value and PCT, APACHE II, qSOFA, SOFA. A statistically significant negative correlation was found between sTREM-1 and albumin, GCS. Conclusion: sTREM-1 may contribute to the early diagnosis of BSI, in patients hospitalized in the ICU. The significant role of presepsis in early diagnosis has not been proven. However, it is thought that with current studies to be added to the literature regarding these two promising markers, progress can be made in the diagnosis of BSI.