Örgütsel değişim sinizmi ile örgütsel depresyon arasındaki ilişkinin okul boyutunda incelenmesi
Examination of the relationship between organizational change cynisim and organizational depression in the school dimension
  1. Tez No: 778140
  2. Yazar: AHMET AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT İRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Depresyon, Sinizm, Değişim Sinizmi, Umutsuzluk, Tükenmişlik, Okul, Organizational depression, Cynicism, Change Cynicism, hopelessness, Exhaustation, School
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırma ile alanyazında birbirinin sebebi yahut sonucu olarak gösterilen ancak; gerek yerli gerekse yabancı literatürde aralarındaki ilişkinin bu zamana kadar çalışılmadığı“örgütsel depresyon”ile“örgütsel değişim sinizmi”arasındaki ilişki istatistiksel olarak ispatlanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Balıkesir ili Körfez(Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık) ilçelerinde bulunan resmi ortaokullarda görev yapan öğretmenlere değişimin önünde engel olan ve“değişime karşı kötümser bakış açısı”şeklinde tanımlanan“örgütsel değişim sinizmi”olgusunu ölçmeye yönelik Tolay vd. tarafından geliştirilen Örgütsel Değişim Sinizmi ölçeği ile , örgüte yayılmış bir hareketsizlik, saplanıp kalmış olma hali olarak tanımlanan örgüt depresyonunu ölçmek amacıyla Sezer tarafından geliştirilen 42 maddelik Örgüt Depresyonu Ölçeği okula uyarlanarak uygulanmıştır. Veri sonuçları SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir. Birbirinden bağımsız iki gruba ait verilerin ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek için normal dağılım gösteren gruplarda Bağımsız Örneklem t Testi(Independent Samples T Test) kullanılırken her iki gruptan en az birinin normal dağılım göstermediği durumlarda Mann Whitney U testi kullanılmıştır. İkiden fazla grubun yer aldığı durumlarda ortalamaların karşılaştırmasında Bağımsız Örneklemler İçin Tek Yönlü Varyans(ANOVA) analizi kullanılırken parametrik olmayan durumlarda Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Anova'ya göre farklılığın anlamlı düzeyde olduğu durumlarda, hangi grupların arasında farklılık olduğunun belirlenmesi için Tukey testi uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan iki ölçek arasındaki ilişkiler Spearman Sıra Farkları Korelasyon katsayısı kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda“Örgütsel Değişim Sinizmi”ile“Örgütsel Depresyon”arasında anlamlı, pozitif yönde güçlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel depresyon düzeylerinin, örgütsel değişim sinizmi düzeylerini yordayıp yordamadığını belirlemek için regresyon analizi yapılmış, örgütsel depresyonun, örgütsel değişim sinizmini anlamlı olarak etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, it is attempted to demonstrate the relation between organizational depression and organizational change cynicism, which is shown as a reason or a result of each other, but which has never been studied neither at local nor at foreign literature. For this purpose, to measure the organizational change cynicism, which is defined as a pessimistic point of view to change and also which is in the way of change, organizational change cynicism scale developed by Tolay vd. And in order to measure the organizational depression, which is defined as a state of being stuck, and also defined as immotility extended to the organisation, 42 point organizational depression scale developed by Sezer have been applied to the teachers who work at official secondary schools in Gulf distinct in Balıkesir province (Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç and Ayvalık). Data results are analyzed at SPSS 26.0 programme. To find out whether there is a significant difference between the average data of the two groups independent of each other, Independent Samples T Test was applied, to the normal distribution groups Mann Whitney U test has been applied to the nonnormal groups. In situations where there are more than two groups, to compare the average, One –way analysis of varience for Independent Samples has been used. In non-parametric situations, Kruskal Wallis H test has been used. According to Anova, in situations where difference is on a significant level, to determine in which groups there is difference, Tukey test has been used. The relation between the two scales which were used in the researches, was determined by using Spearman rank-difference correlation coefficient. In the research result, a strong relation between“Organizational Depression”and“Organizational Change Cynicism”was found out in a significant and positive way. Besides, to determine whether the teachers'organisational depression levels predict the teachers' organisational change cynicism levels or not, regression analysis has been applied, and at the end it is inferred that organizational depression affects organizational change cynicism in a significant way.