COVİD-19 tanılı hipertansiyon hastalarının lipid profilinin değerlendirilmesi
The lipid profile of hypertension patients diagnosed with COVID-19 evaluation
- Tez No: 778257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, hypertension, lipid profile
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
COVID-19 Wuhan'da ortaya çıkan ve kısa sürede hızla yayılan patojenik virüs infeksiyonu olan bir hastalıktır. COVID-19 virüsü kalbe, akciğerlere ve diğer birçok dokuya değişik derecelerde zarar verebilmektedir. Bu durum uzun vadeli dönemde değişik sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu araştırmada; hipertansiyon hastalarının lipid profilinde, COVID-19 infeksiyonun oluşturduğu değişiklikleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamızda Sanko Üniversitesi Sani Konukoğlu Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde takip edilmiş olan hipertansiyon hastası olan ve COVID-19 infeksiyonu geçirmiş hastalar değerlendirildi. Hastaların bilgileri, etik kurul onayını takiben kullanılan bilgi sisteminden elde edildi. Hastaların COVID-19 infeksiyonu geçirmeden önce, geçirirken ve geçirdikten sonra AKŞ, HDL, LDL, VLDL, Tg, total kolesterol, Na+, K, kreatinin, eGFR, PTZ, INR, ALT ve AST değerleri incelendi. Çalışmamıza 16 erkek (%64) ve 9 kadın (%36) olmak üzere toplam 25 yetişkin hasta dahil edildi. Hastalarımızın yaş ortalamaları 64,08 (min:47, maks:82) yıldı. VLDL ile Tg değerlerinde, COVID-19 infeksiyonu öncesi, infeksiyon sırasında ve sonrasında düzenli olarak artış; HDL, K, PTZ, INR değerlerin de ise düzenli olarak azalış gözlenmiştir ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. LDL, total kolesterol, Na ve kreatinin değerlerinin COVID-19 infeksiyonu sırasında en düşük seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir. Yalnız Na değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmüştür. COVID-19 infeksiyonu sırasında ALT, AST, AKŞ ve eGFR değerlerinin en yüksek seviye ulaştığı gözlenmiştir. Fakat istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak COVID-19 infeksiyonu hipertansiyon hastalarının lipid profilini belli derecede etkilemektedir. Ancak istatistiksel olarak net kanıt tespit edilememiştir. Hasta sayısının az olması araştırmamızın başlıca sınırlılığıdır. Çalışmamız; bu konuda yapılacak daha sonraki araştırmalara yol gösterici olacağı kanaatindeyiz
Özet (Çeviri)
COVID-19 is a disease with pathogenic virus infection that emerged in Wuhan and spread rapidly in a short time. The COVID-19 virus can cause varying degrees of damage to the heart, lungs, and many other tissues. This situation brings along various health problems in the long term. In this study; in this study, it was aimed to evaluate the changes in the lipid profile of patients with hypertension caused by COVID-19 infection. In our study, patients with hypertension and COVID-19 infection who were followed up in Sanko University Sani Konukoğlu Hospital Health Application and Research Center were evaluated. The information of the patients was obtained from the information system used following the approval of the ethics committee. AKŞ, HDL, LDL, VLDL, Tg, total cholesterol, Na+, K+, creatinine, eGFR, PTZ, INR, ALT and AST values of the patients were examined before, during and after COVID-19 infection. A total of 25 adult patients, 16 male (64%) and 9 female (36%), were included in our study. The mean age of our patients was 64.08 (min:47, max:82) years. Regular increase in VLDL and Tg values before, during, and after COVID-19 infection; a regular decrease was observed in HDL, K, PTZ, and INR values, but no statistically significant difference was found. It was determined that LDL, total cholesterol, Na and creatinine values reached the lowest level during COVID-19 infection. Only a statistically significant difference was observed between the Na+ values. It was observed that ALT, AST, AKŞ and eGFR values reached the highest levels during COVID-19 infection. However, no statistically significant difference was found. As a result, COVID-19 infection affects the lipid profile of hypertension patients to a certain extent. However, statistically clear evidence could not be determined. The small number of patients is the main limitation of our study. Our work; we believe that it will guide further research on this subject.