Güvene yol açan faktörlerden biri olarak sosyal sermaye
Social capital as one of the factors leading to trust
  1. Tez No: 778365
  2. Yazar: RAHİME AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal sermaye, güven, social capital, trust
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Tezin konusunu ilk olarak güven faktörünün sosyal sermayeyi etkilemesi oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra başka hangi demografik değişkenlerin sosyal sermaye ve güven üzerinde olumlu veya olumsuz olarak nasıl etkileri olduğu araştırılmıştır. Özellikle iki meslek üzerinden görüşmeler yapılarak kıyaslamalar yapılmaktadır. Polis ve imam katılımcılar ile görüşülürken emekli, erkek ve kadın kategorilerine ayrılarak hemen hemen eşit olmasına dikkat edilmiştir. Çalışmada karma yöntem tekniği kullanılmıştır. Verileri toplamak için ikili mülakatlar gerçekleştirilmiştir ve analiz için ise nitel görüşmeler 5'li likert tipi ölçeğe uygulanarak SPSS kullanılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda meslek, öğrenim durumu ve yaşanılan yer değişkenlerinde güven ve sosyal sermaye arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir. Örneğin güven düzeyi yüksek olan imam katılımcıların sosyal sermaye düzeyleri de polis katılımcılara göre daha yüksek olarak görülmektedir. İmam katılımcıların çalışma saatleri polis katılımcılara göre daha düşük olarak görülmektedir. Esnek çalışma saatleri de imam katılımcılara sosyal ortamlara katılmaları için fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca imamların uzun süredir aynı yerde ve genellikle kendi memleketlerinde çalışmaları kurdukları ilişkilerin devamlılığı için önemlidir. Bourdieu ilişkilerin devamlı olmasının sosyal sermayeyi artırdığını ifade etmektedir. Çalışmada katılımcıların çalışma şartları, mekanları ve ortak hayat görüşünde oldukları kişilerle aynı habitusda olmaları sosyal sermayelerini anlamlı olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
First of all the subject of the thesis is effect of trust factor on social capital. In addition, it has been searched which other demographic variables have positive or negative effect on social capital and trust. Especially, comparisons are made with interviews on two occupations. When the interviewing the police and imam participants attention was paid that they were almost equal by dividing them to retired, male and female categories. Mixed method technique was used in the study. Interviews were used for collecting the data and for analysis. Then qualitative interviews were transferred to 5-point Likert-type scale and Spss program was used for the process. As a result of the interviews, there is a significant relationship between trust and social capital regarding with the variables of occupation, state of education and place of residance. For example, the social capital levels of imam participants with high level of trust are also seen to have a higher average than police participants. The working hours of minister participants of religion are seen to be lower than police participants in the study. Flexible working hours also offer opportunities to the agency of religion's participants to participate in social environments. Additionally, it is important for the continuity of the relations that Imams have established for a long time in the same place and usually in their hometowns. Bourdieu states that the continuity of relations increases social capital. In the study, the working conditions, places and being in the same habitus with the people whom they have a common view of life, affect their social capital significantly.