A new historical approach to Geoffrey Chaucer's religious stories: The Physician's Tale, The Second Nun's Tale, and The Parson's Tale
Geoffrey Chaucer'ın The Physician's Tale, The Second Nun's Tale ve The Parson's Tale adlı dini hikayelerinde yeni tarihselci yaklaşım
- Tez No: 778412
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK EGE UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chaucer, religious works, body-soul, New Historicism, gender politics
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında Ortaçağ yazarı Geoffrey Chaucer'ın dini eserleri The Canterbury Tales adlı hikayelerinde yer alan The Physician's Tale, The Second Nun's Tale ve The Parson's Tale adlı hikayeleri Yeni Tarihselci yöntemle incelenmiştir. Bu edebi eserler farklı teorik açılardan incelenmiş, ve ingiliz edebiyatı için ne kadar önem arz ettiği kabul edilmiştir. Geoffrey Chaucer hem The Physician's Tale adlı hikayesinde hem de The Second Nun's Tale'de değişiklik yapmış ve eski Roma tarihçisi olan Titus Liviusdan esinlediği The Physician's Tale adlı hikayeye kendine özgü yönler eklemiştir. Chaucer The Physician's Tale ve The Second Nun's Tale adlı hikayelerinde kadın karakterlere rol vererek Ortaçağın toplumsal cinsiyet politikasını alt üst etmiş ve Ortaçağ döneminde olan bekaretin ne kadar önem taşıdığını ifşa ederek betimlemiştir. Ortaçağ döneminde ahlaki ve dini uygulamalarda olduğu kadar kadınlara yönelik tutumlarda da eksiklikler vardır. Ataerkil sosyal normlarla yönetilen bir toplumun ve kadın-erkek ilişkisinin bu edebi eserlere nasıl yansıdığı açıktır ve Chaucer bu hikayeleri kendine özgü yani, yeni ve daha anlamlı şekilde anlatmıştır. Bu tez de Chaucer'ın bir diğer hikayesi yani The Parson's Tale araştırılmış ve bu hikaye Chaucer tarafından Ortaçağ dönemi için bir teolojik model olarak kullanılarak yedi ölümcül günahı tasvir etmek için Hristiyanlığın kutsal kitabı olan İncilden kaynak alınmıştır. Dönemin ahlaksızlığı nedeniyle Chaucer, The Parson's Tale adlı hikayesinde okuyucuları yozlaşmanın tehlikeleri hakkında bilgilendirmek için Yedi Ölümcül Günahın betimlenmesinde kaynak olarak kutsal kitabı İncili kullanmıştır. Yeni Tarihselci kuramına göre bir edebi metni doğru anlayabilmek için, içinde bulunan dönemin sosyal ve kültürel bağlamı ile metnin oluşumunda etkili olabilecek diğer tüm unsurların irdelenmesi gerekir. Yeni bir metnin yaratılmasında, eski metinlerin ve dönemin önemli bir etkisi olduğundan, Yeni Tarihselcilik bu tezi yazmak için çok yararlı bir teorik çerçeve işlevi görmüştür. Yeni Tarihselciliğe göre, Geoffrey Chaucer'ın edebiyattakı önemini ve dönemin sosyal ve kültürel tarihini ne kadar iyi yansıttığını göstermek için, Ortaçağ'da yazılan The Physician's Tale, The Second Nun's Tale ve The Parson's Tale adlı hikayelerin incelenmesi önem taşır. Chaucer'in esinlediği eserler ve dönem karşılaştırılarak, yazarın eserlerde yaptığı değişiklikleri açıklamak için Yeni Tarihselciliğe ait fikirler ve terminoloji uygulanmıştır. Chaucer The Physician's Tale ve The Second Nun's Tale'de geleneksel unsurların yanı sıra eleştirel bakış açısını ortaya koyar. Bu yaklaşımda, Chaucer bu eserlerinde yeni bir ortamda ortaçağ ilkelerine meydan okur. Ancak bunu tekil, öznel bir bakış açısıyla sunmamıştır. Okuyuculara, bu eserlerle hem dönemin ahlaki veya dini değerleri ve Ortaçağ kadının yaşamı hakkında Chaucer'ın bilgisi, hem de eski yazıların ve Ortaçağ döneminin Chaucer'ı ne kadar etkilediği sunulmuştur. Sonuç olarak, The Physician's Tale, The Second Nun's Tale ve The Parson's Tale, dönemin sosyal yapısını, dini değerlerini ve diğer faktörleri temsil eden Ortaçağ ingilizcesinde yazılmış Ortaçağ hikayeleridir. Bu tez çalışması, karşılaştırılmalı bir yöntem izleyerek Geoffrey Chaucer'in adı geçen değerleri yeni bağlamda ele alışını incelemektedir. Chaucer'ın eserlerde yaptığı değişikliklerin amacını açıklayabilmek için değişim, farklılık, güç gibi kavramlar ön plana çıkarılarak ve her türlü yapıtı göz önünde bulunduran Yeni Tarihselcilik yontemi kuramsal çerçeveyi oluşturmuştur. Yeni Tarihselcilik yöntemi sayesinde hem Ortaçağ döneminin sosyal ve kültürel yapısı, hem de Chaucer'ın eleştirel tutumu açık hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three religious works by Geoffrey Chaucer entitled The Physician's Tale, The Second Nun's Tale, and The Parson's Tale are examined using the New Historicist method. The writings had been examined from various theoretical perspectives, and it was acknowledged how important they were to literature. Chaucer altered both The Second Nun's Tale and The Physician's Tale, and he added peculiar aspects to The Physician's Tale that he had borrowed from Titus Livius. The fact that Chaucer subverts the gender politics of his day by giving female characters a voice against the Middle Ages and exposing the Medieval view of the significance of virginity is portrayed in both texts. There were deficiencies in the moral or religious practices as well as attitudes towards women during the Middle Ages. It is clear that a society governed by patriarchal social norms and the relationship between men and women is reflected in these literary works, and Chaucer recounted these tales in new, more meaningful ways. Chaucer used extra-biblical scriptures to depict the Seven Deadly Sins as a theological model for the Middle Ages in The Parson's Tale. Due to the corruption in this era, Chaucer used the Bible as a source and the Seven Deadly Sins in The Parson's Tale to inform readers of the dangers of the vices. The social and cultural context of the time as well as all other elements that may have had an impact on the creation of the text must be examined in order to properly understand a literary text according to New Historicism. Since older texts and the time had a significant impact on the creation of a new text, New Historicism served as a very helpful theoretical framework for writing this dissertation. According to New Historicism, it is crucial to examine The Physician's Tale, The Second Nun's Tale, and The Parson's Tale, which were written during the medieval era, to demonstrate the significance of Chaucer in literature as well as how well they reflect the social and cultural structure of the time. By comparing the old writings and Geoffrey Chaucer's inspired works, the ideas and terminology of New Historicism have been applied to explain the alterations Chaucer made. Chaucer takes a critical perspective on these works in The Physician's Tale and The Second Nun's Tale in addition to using traditional components. In this approach, Chaucer challenges the viability of medieval principles in a modern setting. However, he doesn't accomplish this by offering a singular, subjective viewpoint, though. Readers are informed about the moral or religious values of the era and the life of medieval women. These ideals can be found among the old writings and historical circumstances that impacted Chaucer. In conclusion, The Physician's Tale, The Second Nun's Tale, and The Parson's Tale are three examples of medieval tales written in medieval English that represent the social structure of the time, the values of religion, and other factors. This thesis examines Geoffrey Chaucer's treatment of these concerns in new contexts, which is crucial to understanding the effectiveness of these works.