Çağatayca Menākıb-ı Gavsiyye eserinin transkripsionu ve değerlendirilmesi
Transciption and evaluation of the Chagatai Menākıb-ı Gavsiyye
- Tez No: 778444
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdülkadir Geylani, Doğu Türkistan, Kadirilik, Tasavvuf, Abdulqadir Gilani, East Turkistan, Qadiriyya, Sûfism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Evliya kerametlerinin anlatıldığı menakıpnameler İslamiyet sonrası Türk Edebiyatı'nın en önemli türlerinden birisi olmuş ve pek çok menakıpname korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Türk tasavvuf tarihinde oldukça mühim bir yer tutan ve pek çok evliyaya ev sahipliği yapmış Türkistan ile Doğu Türkistan'da da bu menakıpnameler kendisine yer bulmuştur. Söz konusu menakıpnameler geçtiğimiz son birkaç yüzyılda oldukça çalkantılı dönemler geçiren Doğu Türkistan coğrafyasındaki dini atmosferi anlamlandırabilmek ve tasavvufu bölge içerisinde doğru yere konumlandırabilmek adına araştırmacıya farklı bir bakış açısı sunmaktadır. XII. yüzyılda yaşamış olan Abdülkadir Geylani Bağdat doğumlu olmasına rağmen Doğu Türkistan'ı en fazla etkileyen evliyalardan bir tanesi olmuştur. Onun halifeleri tarafından bir tarikat haline getirilen Kadirilik Doğu Türkistan'da varlığını yüzyıllarca devam ettirmeyi başarmıştır. İşte bu çalışma 1849 yılında Doğu Türkistan'da Birinci Çin İstilası veyahut İsyanlar Yüzyılı olarak anılan oldukça karmaşık bir dönemde Çağatayca kaleme alınmış bir Kadiri menakıpnamesini transkribe edilmesini ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. Çalışmanın amacı yukarıda da ifade edildiği üzere böyle bir mekanıbnameyi merkeze alarak dönemin dini ve tasavvufi hayatına ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
Menaqibnames in which the miracles of saints have become one of the most important genres of post-Islam Turkish Literature and many menaqibnames have survived to the present day. These menakıpnames have also found their place in Turkistan and East Turkestan, which have a very important place in the history of Turkish sûfism and have hosted many saints. The mentioned menakıpnames offer a different perspective to the researcher in order to make sense of the religious atmosphere and to position sûfism in the right place in the region in East Turkestan, which has experienced quite turbulent times in the last few centuries. Abdulkadir Geylani, who lived in the 19th century, was one of the saints who influenced East Turkestan the most, although he was born in Baghdad. The Qadiri order, which was turned into a cult by his caliphs, managed to continue its existence in East Turkestan for centuries. Here, this study includes the transcription and evaluation of a Kadiri menakıpname written in Chagatai language in 1849 which is a very complex period known as the First Chinese Invasion or the Century of Revolts in East Turkestan. The aim of the study, as stated above, is to shed light on the religious and sûfism life of the period by putting this menaqibname in the center.