İki savaş arasında Osmanlı idaresinde Bosna eyaleti (1739-1768)
The Bosnian province in the Ottoman administration between two wars (1739-1768)
  1. Tez No: 778451
  2. Yazar: UĞUR KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Bosna, Hersek, Bosna eyaleti, Balkanlar, XVIII. yüzyıl, Ottoman Empire, Bosnia, Herzegovina, Bosnian province, Balkans, 18th century
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu çalışma dört asrı aşkın Türk idaresi altında kalan Bosna eyaletinin 1739-1768 yılları arasındaki tarihî kesitine odaklanmaktadır. Osmanlı Devleti'nin Balkan yarımadasındaki en önemli eyaletlerinden birisi olan Bosna'da Osmanlı-Avusturya-Rus savaşının (1736-1739) ardından bir müddet sükûnet hâkim olsa da XVIII. yüzyıl ortalarına doğru büyük bir isyan patlak vermiştir. Bu çalışma sonuçları itibariyle söz konusu isyanın ortaya çıkmasında görevlerini suistimal eden yerel yönetici sınıfın ve kendilerini yeniçeri ilan eden bazı asilerin önemli rol oynadığını göstermiştir. Merkezî hükûmet ve yerel yönetici sınıf söz konusu isyanı bastırmakta oldukça güçlük çekmiş, eyaletteki mevcut yönetim işleyemez bir hâle gelmiştir. Bu nedenle isyan fasılalarla yaklaşık on yıl devam etmiştir. İsyanın bastırılmasından sonraki yıllarda ise Bosna'da devlet otoritesi yeniden sağlanmış ve eyalet nispeten daha huzurlu bir ortama kavuşmuştur. Ele alınan dönemde eyaletin Avusturya ve Venedik hudutlarında asayişi bozan çok sayıda olay yaşanmıştır. Bu sorunların çözümünde diplomatik yollar tercih edilmiş ve uzlaşmacı bir siyaset takip edilmiştir. Bosna valileri bu yıllarda Karadağ'da ortaya çıkan isyanlarla da ilgilenmek zorunda kalmışlardır. Bosna'dan bölgeye düzenlenen askerî operasyonlarla Karadağlı asiler itaat altına alınmışlarsa da askerî geri çekilişi fırsat bilen Karadağlılar her defasında yeniden isyan bayrağı açmışlardır. Bu çalışmada söz konusu döneme dair Bosna eyaletindeki sadece siyasi ve sosyal gelişmelere ışık tutulmamıştır. Aynı zamanda eyaletteki idari, askerî, dinî, kültürel ve iktisadi yapılar ile mimari alandaki faaliyetlere yönelik de fikir verici tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the historical section of the Bosnian province, which remained under Turkish rule for more than four centuries, between 1739 and 1768. Although Bosnia, one of the most important provinces of the Ottoman Empire in the Balkan Peninsula, was calm for a while after the Ottoman-Austrian-Russian War (1736-1739), a major rebellion broke out towards the middle of the 18th century. As a result, this study has shown that the local ruling class who abused their duties and some rebels who declared themselves janissaries played an important role in the emergence of this rebellion. The central government and the local ruling class had great difficulty in suppressing the rebellion, and the existing administration in the province became dysfunctional. For this reason, the rebellion continued for about ten years with intervals. In the years following the suppression of the rebellion, state authority was restored in Bosnia and the province became relatively peaceful. In the period under review, there were many incidents that disturbed public order on the Austrian and Venetian frontiers of the province. In solving these problems, diplomatic means were preferred and a conciliatory policy was followed. Bosnian governors also had to deal with the rebellions in Montenegro during these years. Although the Montenegro rebels were subdued by military operations organised from Bosnia to the region, the Montenegrins, taking advantage of the military withdrawal, raised the flag of rebellion again each time. This study sheds light not only on the political and social developments in the province of Bosnia during this period. At the same time, the administrative, military, religious, cultural and economic structures and architectural activities in the province have been analysed.