Narcissism and counterproductive work behaviors: The role of psychological entitlement
Narsisizm ve üretkenlik karşıtı iş davranışları ilişkisinde psikolojik ayrıcalığın rolü
  1. Tez No: 778523
  2. Yazar: NİHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Ayrıcalık, Narsisizm, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı, Kötüye Kullanma, Geri Çekilme, Psychological Entitlement, Narcissism, Counterproductive Work Behavior, Misuse, Withdrawal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnsanlar iş hayatlarında içinde bulundukları organizasyonla ilgili her faktörle etkileşime geçerler ve bu etkileşim totalde yapılan işten alınan verimi etkiler. Bu yüzden insanların iş yeri içerisindeki davranışları oldukça önem taşımaktadır. İş yerinde iş verimini artırmaya yönelik katkısı olmayan olumsuz davranışlara üretkenlik karşıtı iş davranışları denir. Kişilerin üretkenlik karşıtı iş davranışlarını etkileyen bazı kişisel faktörler bulunmaktadır. Bu kişisel faktörlerden birisi narsisizmdir. Narsisizm kişinin kendine yönelik büyüklenmeci düşüncelerini içerir. Başka bir faktör ise kişide şişirilmiş bir benlik olarak kendini gösteren psikolojik ayrıcalıktır. Psikolojik ayrıcalık kişinin kendisini diğer insanlardan farklı ve ayrıcalıklı görmesi durumudur. Bu çalışmanın amacı narsisizmin üretkenlik karşıtı iş davranışlarına olan etkisinde psikolojik ayrıcalığın rolünü görmektir. Bu amaçla farklı sektörlerden, farklı iş deneyim sürelerine sahip 142 beyaz yakalı katılımcıya Psikolojik Ayrıcalık Ölçeği, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri uygulanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular psikolojik ayrıcalığın narsisizm ve üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu yani narsisizmin üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkilerini artırmaktadır. Çalışmada ayrıca bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenle tek tek ilişkisi ve demografik özelliklerin de bu ilişkiler üzerinde etkisi olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
People interact with every factor related to the organization they are in their business life, affecting the efficiency of the work done. Therefore, the behavior of people in the workplace is significant. Negative behaviors that do not contribute to increasing work efficiency in the workplace are called counterproductive work behavior. Some personal factors affect people's counterproductive work behavior. One of these personal factors is narcissism. Narcissism involves grandiose thoughts about oneself. Another factor is the psychological entitlement that manifests as an inflated self in the person. Psychological entitlement is seeing oneself as different and privileged from other people. This study aims to see the role of psychological entitlement in the effect of narcissism on counterproductive work behaviors. For this purpose, the Psychological Entitlement Scale, the Counter-Productivity Work Behavior Scale, and the Narcissistic Personality Inventory were applied to 142 white-collar participants from different sectors and with different work experiences. The findings obtained at the end of the study show that psychological entitlement has a positive effect on narcissism and counterproductive work behaviors, increasing the effects of narcissism on counterproductive work behaviors. In addition, the relationship between independent variables and the dependent variable and whether demographic characteristics affect these relationships were also examined in the study.