Düzce il merkezi içme suyu sorunu ve çözüm önerileri
Duzce provincial central drinking water problem and solution suggestions
  1. Tez No: 778542
  2. Yazar: RAMİS ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ŞAMANDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce ili, İçme suyu, İçme suyu kaynakları, Debi hesabı, Su temini, Duzce Province, Drinking water, Drinking Water sources, Flow calculation, Water supply
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Düzce il merkezinin ilerleyen zamanlarda değişen nüfus tahminleri ve içme suyu ihtiyacına göre mevcut içme suyu kaynaklarının durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Düzce il merkezinin içme suyu kaynaklarının mevcut durumu incelenerek ve içme suyundaki problemler ile alternatif çözüm yolları çalışmalar sonucunda belirtilmiştir. Düzce il merkezi içme suyu ihtiyaçlarını Uğur Suyu deresi, Kozluk Deresi, Oda Yeri Yaylası, Samandere Yaylası ve il merkezinin farklı noktalarında bulunan 16 adet sondaj kuyu sistemi ile sağlanmaktadır. 1989 yılında İller Bankasının içme suyu için yapmış olduğu 35 yıllık projelendirmesinde, 2025 yılı için yapılan hesaplamalarda öngörülen nüfus ve buna bağlı olarak ihtiyaç duyulacak temiz su, 2022 yılında mevcut verilerle su ihtiyacı hesaplamalarında maksimum değerlere ulaştığını ve içme suyu sistemi için yapılan hesaplamaların yetersiz kaldığı görülmektedir. Mevcut durumda il merkezinin nüfusu 197 557 kişi, içme suyu debisi 755 l/s ve 11000 m3 su deposu vardır. 2013 İller Bankası parametrelerine göre 2022 yılı için yapılan hesaplamalarda içme suyu debisi 771 l/s ve su deposu ihtiyacı 30000 m3 güncel veriler alınarak hesaplanmıştır. İçme suyu için 35 yıllık bir projelendirme çalışması yapılarak, kademeli olarak ilerlendiğinde 2055 yılında nüfus artış oranları ile ön görülen nüfus tespiti ve buna orantılı olarak içme suyu ihtiyacına çözüm önerileri sunulmaktadır. Başlangıçta acil olarak mevcut içme suyu kaynaklarının revize edilmesi ve isale hatlarını yenileme çalışmaları yapılmalıdır. Mevcut artıma tesisi revize edilerek ihtiyaca göre yeni su deposu yapılmalıdır. İl merkezine ait yeni ek terfi merkezleri ve su depoları yapılmalıdır. 35 yıllık içme suyu sistemi ile ilgili planlama çerçevesinde Gürcü Asar Köyü bölgesinde yapılacak yeni bir baraj ile uzun vadede Düzce il merkezine içme suyu kaynağı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, the status of the current drinking water resources according to the changing population estimates and drinking water needs of Düzce city center in the future has been made. The current situation of drinking water resources of Düzce city center was examined and the problems in drinking water and alternative solutions were determined as a result of the studies. The drinking water needs of Düzce city center are met by the Uğur Suyu Stream, Kozluk Stream, Oda Yeri Highland, Samandere Highland and 16 borehole systems located at different points in the city center. In the 35 year project made by Iller Bank for drinking water in 1989, the population foreseen in the calculations for 2025 and the clean water to be needed accordingly reached the maximum values in the water requirement calculations in 2022 with the available data, and it is seen that the calculations for the drinking water system were insufficient. Currently, the city center has a population of 197 557 people, a drinking water flow of 755 l/s and a water tank of 11000 m3 . According to 2013 Iller Bank parameters, in the calculations made for 2022, the drinking water flow rate is 771 l/s and the water tank requirement is 30000 m3 by taking up-to-date data. A 35-year project design study for drinking water is carried out, and when progress is made gradually, the population growth rates foreseen in 2055 and solutions for the need for drinking water are presented in proportion to this. Initially, the current drinking water resources should be revised and the diarrhea lines should be renewed urgently. The existing treatment plant should be revised and a new water tank should be built according to the need. New additional pumping centers and water tanks should be built in the city center. With a new dam to be built in the Georgian Asar Village region within the framework of the 35 years old drinking water system planning, a drinking water source can be provided to Düzce city center in the long run.