The effects of countries' economic development on airline companies' performance: Turkish Airlines, Lufthansa, Alitalia comparative example
Ülkelerin ekonomik gelişiminin havayolu şirketlerinin performansına etkileri: Türk Hava Yolları, Lufthansa ve Alitalia karşılaştırmalı örneği
  1. Tez No: 778636
  2. Yazar: ÖMÜR KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SITKI SAYGILI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Havayolu Şirketleri, Ekonomi, Mikroekonomi, Makroekonomi, Ekonomik Kalkınma, Türk Hava Yolları, Lufthansa, Alitalia, Aviation, Airline Companies, Economy, Microeconomy, Macroeconomy, Economic Development, Turkish Airlines, Lufthansa, Alitalia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Hava taşımacılığı, ülkelere ve insanlığa önemli ekonomik, kültürel ve sosyal faydalar sağlayan, dünyanın uluslararası sektörlerinden biridir. Ayrıca ülkelerin ekonomik düzenlemeleri ve güçleri havayolu yönetimi ve performansı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu nedenle, gelişmiş bir ülke olarak Almanya'dan Lufthansa ve gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'den Türk Hava Yolları bu analizde ele alınmıştır. Türk Hava Yolları ve Lufthansa için 1997-2021 yılı, Alitalia için 1997-2008 yılı verileri kullanılmıştır. Bu veriler Reuters'ten alınmıştır. Ayrıca İtalyan Alitalia kontrol birimi olarak analize dahil edilmiştir. Bu mikroekonomik analizde, ROA (Varlık Getirisi), Kaldıraç (Toplam Borç/Toplam Sermaye), Cari Oran ve Yönetim Giderleri değişkenleri arasındaki uzun ve kısa vadeli ilişkiler üç ülke içinde Vektör Otoregresif analizi (VAR) ile incelenmiştir. Bu çalışmada Almanya, İtalya ve Türkiye'nin 2007-2020 yılları arasındaki makroekonomik verileri ile Avrupa İstatistik Ofisi'nden alınan büyüme, nüfus, işsizlik, enflasyon, ithalat ve ihracat verileri analiz edilmiştir. İtalya, Alitalia ile ilgili yetersiz veri nedeniyle ülkeler arasındaki ekonomik değerlendirmeye dahil edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Air transport is one of the most international sectors in the world, which has important economic, cultural and social benefits to countries and humanity. Also economic regulations and power of the countries have important effects on airline management and performance. The purpose of this study is to examine the long and short-term relationships of the effects of the countries economic development on the performance of airline companies. Therefore, Lufthansa from Germany as a developed country and Turkish Airlines of Turkey as a developing country discussed in this analysis. Using the 1997-2021 year period data for Turkish Airlines and Lufthansa and 1997-2008 year period data for Alitalia. These datas obtained from Reuters. Additionally, Italy's Alitalia was included in the analysis as a control unit. In this the microeconomic analysis, the long and short-term relationships between the variables of ROA (Return on Assets), Leverage (Total Debt/Total Capital), Current Ratio (Current Ratio) and Administrative Expenses were examined by Vector Autoreggesive (VAR) analysis for all three countries. In this study, the macroeconomic data of Germany, Italy and Turkey between the years 2007-2020 were analyzed with the macroeconomic data of growth, population, unemployment, inflation, imports and exports from the European Statistical Office. Italy was not included in the economic evaluation between countries due to insufficient data on Alitalia.