Aliya İzzetbegoviç'in siyasal düşüncesi
Political tought of Alija Izzetbegovic
- Tez No: 778637
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aliya İzzetbegoviç, İslam, Siyasal düşüncesi ve İnsan, Alija İzzzetbegovic, Islam, political thought, and Human
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızda ilk olarak Yirminci yüzyılın önemli düşünürlerinden olan Aliya İzzetbegoviç'in: Ailesi, eğitim hayatı, Genç Müslümanlar Teşkilatına katılması, başkanlık yılları ve eserleri incelenecektir. Tarihe Tanıklığım, İslam Deklerasyonu, Doğu-Batı Arasında İslam, Köle Olmayacağız, Konuşmalar, Özgürlüğe Kaçışım, İslami Yeniden Doğuşun Sorunları Aliya'nın önemli eserleridir. Ardından Aliya İzzetbegoviç'in Siyasal düşüncesinin temel kavramları ortaya koyulacaktır. Adalet, eşitlik, demokrasi ve iktidar kavramlarından oluşan Aliya'nın siyasal düşüncesinin argümanları açıklanacaktır. Ele alınacak olan diğer hususlar ise: Aliya'nın lider olarak özellikleri ve siyasal amaçlarıdır. Aliya'nın siyasal düşünce hayatını etkileyen önemli unsurlardan biri Bosna savaşıdır. Bu bağlamda 1992-1995 yıllarında gerçekleşen Bosna savaşından söz edinilecektir. Çalışmamızda Aliya'nın İslam düşüncesi özelinde analiz edinilen konular şunlardır: İslam'daki çözülmeler, İslam'ın yeniden inşası ve İslam'da üçüncü yol kavramıdır. İslam düşüncesinin ardından incelenecek olan diğer nokta ise Aliya'nın insan düşüncesidir. Aliya'nın insan düşüncesi düalist kavramlardan oluşmuştur. Bu kavramlar: Ruh-beden, materyalizm-din, vazife-menfaat ve dram-ütopyadır. Aliya Doğu ve Batı felsefesinden etkilenen bir düşünürdür. Bu bağlamda çalışmamızın son bölümünde Aliya'nın etkilendiği düşünürlerden söz edinilecektir. Bu düşünürler: Kant, Hasan el-Benna, Muhammed İkbal, Fazlur Rahman ve Seyyid Kutup 'dur.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, Alija Izetbegovic, one of the important thinkers of the twentieth century: His family, education life, joining the Young Muslims Organization, his years of presidency, and his works will be examined. My Witness to History, Islamic Declaration, Islam Between East and West, We Will Not Be Slaves, Speeches, My Escape to Freedom, and The Problems of Islamic Rebirth are Alija's important works. Then, the basic concepts of Alija Izetbegovic's political thought will be indicated. The arguments of Alija's political thought, which consists of the concepts of justice, equality, democracy, and power, will be explained. Other issues to be discussed are Alija's characteristics as a leader and her political goals. One of the critical factors affecting Alija's political thought was the Bosnian war. The Bosnian war that occurred in 1992-1995 will be mentioned in this context. In this study, the topics analyzed in Alija's Islamic thought are as follows: The dissolution of Islam, the reconstruction of Islam, and the concept of the third way in Islam. Another point to be examined after Islamic thought is Alija's human thought. Alija's human thought is made up of dualist concepts. These concepts are soul-body, materialism-religion, duty-interest, and drama-utopia. Alija is a thinker influenced by Eastern and Western philosophy. In this context, in the last part of our study, the thinkers who influenced Alija were investigated. These thinkers are Kant, Hasan al-Banna, Muhammed Iqbal, Fazlur Rahman, and Sayyid Qutb.