Siyasi bir lider olarak Aliya İzzetbegoviç
Aliya Izzetbegovic as a political leader
- Tez No: 612097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aliya İzzetbegoviç, lider, düşünce adamı, siyasi lider, siyaset felsefesi, Aliya Izzetbegovic, leader, thought man, leadership, political philosophy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Liderler, kitleleri etkileyerek siyasal ve sosyal yaşamlarını biçimlendirirler. İzzetbegoviç'te o liderlerden biridir. Liderliği toplumsal yaşam koşulları çerçevesinde belirlenen İzzetbegoviç'in, siyasal yaşam da lider olarak ortaya çıktıktan sonra toplumsal koşullardan etkilenmeyi sürdürmenin yanında, kendisi de bu koşulları değiştiren faktör olmuştur. Aliya izzetbegoviç'te o liderlerden biridir. Begoviç'in hem eylemlerinin hem de düşünce dünyasının merkezi kavramlarından birisini siyaset oluşturmaktadır. Bu durum onun siyasete dair düşüncelerini tahlil etmek için eserlerinin yanı sıra eylemlerinin de referans olmasına imkân vermektedir. Çünkü İzzetbegoviç eylemlerini ve siyasal pratiklerini birçok siyasetçiden farklı olarak, devraldığı siyaset kültüründen ziyade kendi siyaset felsefesi doğrultusunda sergilemiştir. Bu nedenle siyasi bir lider olarak incelemek bir sorumluluktur ve liderlik anlayışı doğrultusunda sergilenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leaders influence the masses and shape their political and social lives. Izzetbegovic is one of those leaders. Izzetbegovic, whose leadership was determined within the framework of social living conditions, continued to be influenced by social conditions after the emergence of political life as a leader, and he was the factor that changed these conditions. Alija Izetbegovic is one of those leaders. Politics is one of the central concepts of both Begovic's actions and the world of thought. This allows his actions to be a reference in order to analyze his thoughts on politics. Because, unlike many politicians, Izzetbegovic exhibited his actions and political practices in line with his own political philosophy rather than the political culture he took over. For this reason, it is a responsibility to examine as a political leader and has been exhibited in line with the understanding of leadership.