İbrahim b. Abdillah b. İbrahim ve Risâle fî İ'câz'il-Kur'ân adlı eseri (Transkripsiyon ve değerlendirme)
İbrahim b. Abdillah b. İbrahim and his work named Risale fi İcazil Kuran (Transcription and evaluation)
  1. Tez No: 778647
  2. Yazar: ŞERİFE FEYZA DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran İlimleri, İ'câzu'l-Kur'ân, İbrahim b. Abdillah b. İbrahim, Risâle fi İ'câzi'l-Kur'ân, Quranic Sciences, İ'câz al-Quran, İbrahim b. Abdillah b. İbrahim, Risale fi İcazil Kuran
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İ'câzü'l-Kur'ân konusu, Kur'an'ın eşsiz lafız ve mana özelliği yönüyle benzerinin meydana getirilmesinde insanları aciz bırakmasını ifade eder. Tezimizin ana konusu olan ve hicri ikinci asrın sonlarından altıncı asra kadar altın çağını yaşayan İ'câzü'l-Kur'ân konusu, tarih boyunca nice eserlere konu olmuş ve Kur'ân'ın nüzulünden günümüze kadar hakkında onlarca eser yazılmıştır. İbrahim b. Abdillah b. İbrahim'in 18. yüzyılda kaleme aldığı bu eser de bunun bir örneği olmuştur. Çalışmamızda Risâle fi İ'câzi'l-Kur'ân adlı eserde ele alınan konuları değerlendirmek, metin yöntemini ortaya çıkarmak ve eseri transkripsiyon alfabesiyle Türkçeye çevirerek gün yüzüne çıkarmak amaçlanmıştır. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eser ve müellifi, müellifin kaynakları ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserde ele alınan konular belâgat açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise esere ait iki nüsha karşılaştırılıp aralarındaki farklar dipnotlarda gösterilmiş ve transkripsiyonlu metin verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject of i'câz al-Quran expresses the inability of people to create like of the Quran in terms of its unique wording and meaning. The subject of İ'câz al-Quran, which is the main subject of our thesis and lived its golden age from end of thesecond century to the sixth centuryafter hicrah, has been the subject of many works throughout history and dozens of works have been written about it from revelation of the Quran to present day. This work written by İbrahim b. Abdillah b. İbrahim in the 18th century was an example of this topic. In our study, it is aimed to evaluate the topics covered in the work called Risâle fi İ'câzi'l Kur'an, to explain theauthor method in text and work expose by translating it into Turkish with the transcription alphabet. Our thesis consists of three parts. In the first part, information is given about the work and its author, the sources and method of the author. İn the second part, the subjects covered in the work are evaluated in terms of rhetoric. In the third part, two copies of the work are compared, the differences between them are shown in the footnotes and transcripted text is given.