US economic statecraft towards China: The case of technological sanctions
ABD'nin Çin'e yönelik ekonomi aracını kullanımı: Teknolojik yaptırımlar örneği
  1. Tez No: 797295
  2. Yazar: HALİL DELİGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CHRİSTİAN WİLHELM LEKON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonominin dış politika aracı olarak kullanımı (economic statecraft), teknolojinin dış politika aracı olarak kullanımı (technological statecraft), teknoloji yaptırımları, Çin, Obama Yönetimi, Trump Yönetimi, Economic statecraft, technological statecraft, technological sanctions, China, Obama administrations, Trump administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
Bu tez, Baldwin'in“economic statecraft”(ekonominin dış politika aracı olarak kullanımı) kavramsallaştırma ve analiz çerçevesini, Obama ve Trump yönetimlerini kapsayan zaman kesitinde (2009-2020) ABD'nin, Çinli aktörlere karşı aldığı ekonomik tedbirlere uygulamaktadır. Baldwin tarafından ana hatları çizilen kavramsallaştırma kriterlerini izleyerek, bu tez, dış politika hedefleri için teknolojiyi araçsallaştırma tanımına dayalı bir“technological statecraft”(teknolojinin dış politika aracı olarak kullanımı) alt-kavramı ortaya koymaktadır. Bu kavram, teknolojik güç temelinin“havuç”ve“sopa”olarak mobilize edilmesine dayanmaktadır. ABD'nin yeni teknolojilerdeki uluslararası liderliği, dış politika hedefleri kapsamında teknolojik güç tabanını kullanmasına imkan vermektedir. Bu vaka çalışması, aksi iddialara rağmen, ABD dış politikasında ekonomi aracının ve onun alt kategorisi olan teknoloji aracının hiçbir şekilde kayıp bir zanaat olmadığını göstermektedir. Teknolojik kontrollerin tasarımında Kongre, yürütme ve yargı erkleri, endüstri ve STK'lar dahil olmak üzere çeşitli ABD siyasi kurumları rol almıştır. Bunlardan ABD uluslararası teknoloji şirketlerinin daha liberal ticaret yaklaşımı doğrultusundaki lobi çalışmaları, Trump yönetimi döneminde ulusal güvenlik temelli devlet politikasını tersine çevirememiştir. Bu bağlamda, ulusal ekonomik ve teknolojik çıkarlar, Trump yönetimi sırasında ulusal güvenlik çıkarlarının formülasyonunda dikkate alınmıştır. Bu çalışma, aynı zamanda Baldwin'in alternatif statecraft araçları (askeri güç, diplomasi, propaganda, ve ekonomik araçlar) arasından en uygun olan enstrümanın seçilmesine dayalı olan“seçim mantığı”nı genişleterek, bu seçim mantığına ulusal siyasal ekonomik yapıyı da dahil etmektedir. Bu kapsamda, bu tez, alternatif ekonomik araçlar arasından en uygun olanın seçilmesine ilişkin bir“seçim mantığı”tanımlamaktadır. Bu kapsamda, ABD'nin Çin'e karşı teknolojik araçları öne çıkarmasının ardındaki mantık iki nedene dayanmaktadır: Birincisi, Çin'in ekonomik, ticari ve teknolojik alandaki meydan okuması ABD'yi bu alana en uygun araçla yanıt vermeye sevk etmektedir. İkincisi ve daha önemlisi, ABD'nin radikal teknolojilere dayalı inovasyon modelinin, Çin'e karşı ABD'ye rekabet avantajı/asimetrik güç sağlamasıdır. Bu bağlamda, hangi ekonomik entrümanın kullanılacağına ilişkin“seçim mantığı”, dış meydan okumanın doğası kadar, ulusal ekonominin dayandığı kapitalizmin çeşitliliği tarafından da şekillendirilmektedir. Baldwin'in işaret ettiği“gücün çoklu yüzü”(faces of power) göz önüne alındığında, Baldwin'in analiz çerçevesinin üstünlüğü, ABD'nin Çin'e yönelik ekonomik önlemlerine ilişkin bu örnek olay incelemesinde doğrulanmıştır. Genel olarak dış politikada ekonomik araçlar ve özel olarak teknolojik araçlar, siyasal gücün“yüzlerinden”yalnızca biri olan ekonomik yaptırıma konu olan hedefin politikasını değiştirmesi şeklinde tanımlanan dar bir başarı ölçütü yanında, mesaj verme ve güvenilir taahhütlerde bulunma gibi uluslararası ilişkilerde pazarlık yapmanın unsurları olarak da etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Dolayısıyla, bu işlevlerin de ekonomik araçların etkililik ve etkinliğinin göstergeleri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Özetle,“yaptırımlar işe yaramıyor”kampının ısrarına rağmen, devletlerin dış politikada ekonomik araçları kullanmadaki yenilikçi yaklaşımları bunun tam tersini işaretlemekte olup bu konularda yeni çalışmalara olan gereksinimi de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation applies Baldwin's economic statecraft conceptualization and analysis framework to the US economic measures against the Chinese actors during the Obama and Trump administrations period (2009-2020). By following the criteria outlined by Baldwin, this dissertation introduces a“technological statecraft”concept based on a definition of instrumentalizing technology for foreign policy goals. Utilization of technological strategy relies on the activation and mobilization of the US technological power base as a“carrot”and“stick”. The US international leadership in critical and emerging technologies allows the US to rely on the technological power base in the pursuit of foreign policy goals. This case shows that despite the contrary arguments, economic statecraft and its sub-category technological statecraft are by no means a“lost art”in the US foreign policy. In the design of technological restrictions, various US domestic political institutions, including the Congress, executive, judiciary, the industry and NGOs were involved. From among these, the US high technology MNCs` voicing for a“run faster”approach was not able to reverse the national security-based state policy during the Trump administration. In this context, domestic economic and technological interests were also factored into national security concern during the Trump administration. This study also extends Baldwin's“logic of choice”from among alternative statecraft instruments by including the domestic political economic setup into the formulation of the logic of choice from among alternative economic statecraft instruments. The rationale behind the logic of choice of technological instruments against China are two: First, the nature of challenge prompted the US to find proper instrument to respond. Second, the US model of innovation based on radical technologies provides the US policymakers with competitive advantage/ asymmetrical power in confronting China. In this respect, the logic of choice is conditioned by the shape of the variety of the domestic political economy as well as the nature of the external challenge. Considering the multiple faces of power that Baldwin denotes, the utility of Baldwin's analysis framework has been confirmed in this case study of the US economic measures towards China. Economic statecraft in general and technological instruments in particular promise utility in international politics especially in bargaining, signaling, and making credible commitments in an efficient way, more than merely creating“changes”in the target, which is only one of the“faces”of power. Accordingly, these functions need to be considered as indicators of the effectiveness and efficiency of economic strategies. In sum, despite the persistence of the“sanctions do not work”camp, the new practices of the states signal the opposite and call for new studies.