Yoğunluk fonksiyon teorisi kullanılarak bor nitrür nanopartiküllerinin yapısal ve elektronik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the structural and electrical properties of boron nitride nanoparticles using density function theory
- Tez No: 778667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yoğunluk Fonksiyon Teorisi, Bor Nitrür, Nanomateryal, Density Functional Theory, Boron Nitride, Nanomaterial
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada hekzagonal bor nitrür nanopartiküllerinin oda sıcaklığındaki yapısal ve elektriksel özelliklerinden bazılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Yoğunluk Fonksiyon Teorisi'ne dayalı WIEN2k hesaplama programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: WIEN2k programı ile hesaplanan h-BN nanopartikülerinin elektron yoğunluğu, bant yapısı ve durum yoğunluğu (DOS) grafiksel olarak gösterilmiştir. Verilerinin analizi sonucunda h-BN yapısının yasak bant aralığı 4,93 eV olarak rapor edilmiştir. Sonuç: Elde edilen yasak enerji bant değeri h-BN'nin yalıtkan malzeme olduğunu göstermiştir. Bu sonuçların literatür ile uyumlu olduğu göülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate some of the structural and electrical properties of hexagonal boron nitride nanoparticles at room temperature. Method: This study was carried out using the WIEN2k calculation program based on Density Function Theory. Findings: Electron density, band structure and state density (DOS) of h-BN nanoparticles calculated with the WIEN2k program is shown graphically. As a result of the analysis of the data, the forbidden band gap of the h-BN structure was reported as 4.93 eV. Results: Obtained forbidden energy band value showed that h-BN is an insulating material. It has been observed that these results are compatible with the literature.