HBN (altıgen bor nitrür) üzerinde adsorbe edilen bazı 8B metal atomlarının yapısal ve manyetik özelliklerinin etkisine ilişkin ilk ilke çalışması
A first principle study on the effect of structural and magnetic properties of some 8B metal atoms adsorbed on HBN (hexagonal boron nitride)
- Tez No: 982769
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL SEVİNÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yoğunluk fonksiyonu teorisi, Density function theory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tek tabaka hekzagonal bor nitrür (hBN) yüzeyine 8B grubu geçiş metalleri (Fe, Co, Ir, Os, Pd, Pt, Rh ve Ru) adsorbe edilerek yüzeyin elektronik ve manyetik özelliklerindeki değişimler yoğunluk fonksiyonel teorisi kullanılarak incelenmiştir. Tüm hesaplamalar Quantum ESPRESSO yazılım paketi ile gerçekleştirilmiş; hem standart GGA-PBE fonksiyonelleri hem de van der Waals etkileşimlerini içeren DFT-D3 düzeltmesi kullanılmıştır. Adsorpsiyon enerjileri dört farklı başlangıç konumu (boşluk, köprü, B üstü ve N üstü) için hesaplanmış ve literatürde yer alan verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, DFT-D3 düzeltmesinin tüm metallerde adsorpsiyon enerjilerini artırdığını göstermektedir. Bant yapısı ve durum yoğunluğu (DOS) analizleri, hBN'nin yalıtkan karakterinin büyük ölçüde korunduğunu, ancak bazı metallerin Fermi seviyesi yakınında yerelleşmiş durumlar oluşturduğunu ortaya koymuştur. Manyetik moment analizleri, Fe ve Co gibi ferromanyetik metallerin manyetik özelliklerini büyük oranda korurken, Pd ve Pt gibi metallerde manyetik momentin kaybolduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes in the electronic and magnetic properties of a single-layer hexagonal boron nitride (hBN) surface upon adsorption of 8B group transition metals (Fe, Co, Ir, Os, Pd, Pt, Rh, and Ru) were investigated using density functional theory (DFT). All calculations were performed with the Quantum ESPRESSO package, employing both the standard GGA-PBE functionals and the DFT-D3 correction to account for van der Waals interactions. Adsorption energies were calculated for four different initial adsorption sites (hollow, bridge, on-top of B, and on-top of N) and compared with values reported in the literature. The results reveal that the DFT-D3 correction systematically increases the adsorption energies for all metals. Band structure and density of states (DOS) analyses indicate that while the insulating nature of hBN is largely preserved, some metals induce localized states near the Fermi level. Magnetic moment analyses show that ferromagnetic metals such as Fe and Co retain most of their magnetic properties after adsorption, whereas metals such as Pd and Pt exhibit complete quenching of their magnetic moments.