Rhodocococcus rhodochrous ile Mengen linyitinden mikrobiyolojik yolla kükürt giderilmesinin bir karıştırmalı ve havalandırmalı fermentörde incelenmesi
- Tez No: 77875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY DURUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rhodococcus rhodochrous, linyit, kükürt giderme
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada; Mengen linyitindeki kükürdün mezofilik bir mikroorganizma olan Rhodococcus rhodochrous kullanılarak mikrobiyolojik yolla giderilme verimleri, %8 (v/v) aşı yüzdesi, 6.5 başlangıç pH'ı, 28°C sıcaklık ve 20 mM sodyum asetat başlangıç substrat derişiminde kanştırmalı ve havalandırmalı bir fermentörde incelenmiştir. Mikrobiyolojik yolla kükürt giderme çalışmalarında; fermentör karıştırma hızının, havalandırma hızının ve kömür derişiminin linyitteki kükürt giderimine etkisi incelenmiştir. Her bir parametrenin kükürt türlerine etkileri doğrusal ve doğrusal olmayan regrasyon programlan kullanılarak hesaplanmıştır. Bu değişkenlerin optimum değerleri; karıştırma hızı için 500 rpm, havalandırma hızı için 0.18 L/L/dak ve kömür derişimi için 5 gr/L olarak elde edilmiştir. Deneyler, Pyrex® camdan yapılmış fermentörde 500 ml'lik çalışma hacminde 72 saatlik kültürlerle aşılanan ortamlarda kuru ve steril linyit örnekleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sekiz gün sürdürülen kükürt giderme deneylerinde en yüksek toplam kükürt azalma yüzdesi; 500 rpm karıştırma hızı, 0.18 L/L/dak havalandırma hızı ve 5 gr/L kömür derişiminde, %21.4 olarak elde edilmiştir. En yüksek organik kükürt azalma yüzdesi ise, 500 rpm karıştırma hızı, 0.40 L/L/dak havalandırma hızı ve 20 gr/L kömür derişiminde, %10.1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the biodesulfurization yield of Mengen lignite by a mesophilic bacteria, Rhodococcus rhodochorus, at inoculum percentage of 8% (v/v), initial pH of 6.5, temperature of 28 °C and inital sodium acetate concentration of 20 mM was investigated in a stirred and aerated fermentor. The effects of stirring rate, aeration rate, and coal concentration on removal of sulfur were investigated. The effect of each parameter on the sulfur types was calculated using linear and nonlinear regression programs. The optimum values are found to be: stirring rate; 500 rpm, aeration rate; 0.18 L L“1 min'1, and coal concentration; 5 g L”1. Biodesulfurization experiments were carried out in a pyrex fermentor of 500 mL working volume. Dry and sterile lignite samples were placed in media that were inoculated by a 72 hour grown culture. In experiments that lasted 8 days, the total sulfur reducing percentage was 21.4% at 500 rpm stirring rate, 0.18 L L“1 min”1 aeration rate, and 5 g L“1 coal concentration. The organic sulfur reducing percentage was 10.1% at 500 rpm stirring rate, 0.40 L L'1 min”1 aeration rate, and 20 g L"1 coal concentration. Keywords : Rhodococcus rshodochorus, lignite, biodesulfurization