Kısmi bölünme
Partial demerger
- Tez No: 778784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SEZGİN HUYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bölünme, kısmi bölünme, şirketler hukuku, vergi hukuku, yeniden yapılandırma, Corporate law, restructuring, demerging, partial demerging, tax law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bir yeniden yapılandırma türü olan kısmi bölünmeye ilişkin olarak yapılan bu çalışmada; ilk olarak bölünme kavramı üzerinde durulmuş ve sonrasında bu çalışmanın konusu olan kısmi bölünme kavramına ve mevzuatsal düzenlemelere değinilerek, kısmi bölünmenin nedenleri ve kısmi bölünme türleri ifade edilmiştir. Bir yeniden yapılandırma türü olan kısmi bölünme işlemini tercih eden şirket/şirketlerin izleyecekleri sürece ilişkin kısmi bölünme usulü anlatılmaya çalışılmış ve kısmi bölünme işleminden etkilenen kısmi bölünme işlemine katılan şirketler gibi pay sahiplerine, alacaklılara ve çalışanlara da yönelik kanun koyucu tarafından öngörülen koruma hükümleri üzerinde durulmuştur. Son olarak ise kısmi bölünmeye ilişkin ilgili vergi mevzuatı, mahkeme kararları ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilen özelgeler üzerinde durularak kısmi bölünmenin vergisel sonuçları ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
On this study regarding the type of partial demerger, which is a type of restructuring; Initially the concept of demerging is emphasized, thereafter the concept of partial demerger and legislative arrangements were mentioned, and the reasons for the partial demerger and the types of partial demerger were stated as the scope of this study. Partial merger methods regarding the process to be followed by the company/companies that prefer the partial demerger, which is a type of restructuring, has been tried to be explained and the protective provisions foreseen by the legislator for the companies partaking in the partial demerger as well as shareholders, debtees and employees which are affected by the partial demerger, are emphasized. Finally, the tax consequences of the partial demerger are expressed by elaborating the relevant tax legislation, court decisions and the rulings given by the Revenue Administration.