Birinci basamaktaki sağlık çalışanlarının COVİD-19 aşısına yönelik bilgi,tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Exploring knowledge, attitudes and behaviors of primary health care workers towards COVID-19 vaccine
- Tez No: 778811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET YALÇINÖZ BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, birinci basamak, COVID-19 aşısı, davranış, sağlık çalışanları, tutum, Attitude, behaviour, COVID-19 vaccine, healthcare workers, knowledge, primary care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma birinci basamaktaki sağlık çalışanlarının COVID-19 aşısına yönelik bilgi tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı türdendir. Araştırmanın evrenini Bingöl il merkezi birinci basamak sağlık kurumlarında hizmet veren tüm sağlık çalışanları oluşturmuştur. Örneklemini verilerin toplandığı 21.05.2021-21.05.2022 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden 200 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında COVID-19 Aşısına Yönelik Tutum Ölçeği, kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile kurum izinleri alınmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, Independent samples t-testi, One Way ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların COVID-19 Aşısına Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ortalamaları; olumlu tutum alt boyutu için 3.94±1.12, olumsuz tutum alt boyutu için 3.80±0.78 olarak bulunmuştur. Sağlık çalışanlarının %93.5'inin aşı yaptırdığı belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre, Bingöl il merkezi birinci basamak sağlık hizmetlerinde hizmet veren sağlık çalışanlarının COVID-19 aşısına yönelik bilgi düzeylerinin yüksek olduğu, sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun olumlu tutum ve davranış gösterdikleri belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının bilgi düzeyinin arttırılması ve güncellenmesine yönelik eğitimler düzenlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine primary health care workers knowledge, attitudes and behaviours towards the COVID-19 vaccine. Materials and Method: The current study is descriptive. The research population consisted of health workers serving in primary healthcare institutions in Bingöl city center. The study sample consisted of 200 health workers who agreed to participate in the research between the dates of 21.05.2021 and 21.05.2022 when the data were collected. Attitude Scale Towards COVID-19 Vaccine, personal information form was used to collect data. Institutional permissions were obtained with the approval of the ethics committee. Arithmetic means, t-test, One Way ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni test and pearson correlation analysis were used in the data analysis. Results: In the study, the total score means of the participants in the Attitude Scale towards the COVID-19 Vaccine were found as 3.94±1.12 for the positive attitude sub-dimension and 3.80±0.78 for the negative attitude sub-dimension. It has been determined that 93.5% of healthcare workers have been vaccinated. Conclusion: According to the findings, it was determined that the level of knowledge of the health workers serving in the primary health care services in Bingöl City center about the COVID-19 vaccine was high, and the majority of the health workers showed positive attitudes and behaviours. It is recommended to organise training to increase and update the knowledge level of health workers.