Akciğer rezeksiyonu sonrası postoperatif pulmoner komplikasyon gelişimini etkileyen risk faktörleri: Retrospektif değerlendirme
Risk factors affecting the development of postoperative pulmonary complications after lung resection: Retrospective evaluation
  1. Tez No: 778863
  2. Yazar: MUHAMMED MUSA CANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer rezeksiyonu, Video yardımlı torasik cerrahi, Torakotomi, Postoperatif pulmoner komplikasyon, Lung resection, Video-assisted thoracic surgery, Thoracotomy, Postoperative pulmonary complication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET risk faktörlerini, ikincil olarak ise PPK gelişiminin hastanede kalış süresi ve ilk bir aylık mortaliteye olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Etik kurul onayı alındıktan sonra, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, göğüs cerrahisi ameliyathanesinde 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında akciğer rezeksiyonu uygulanan 651 olgunun verileri değerlendirildi. PPK için risk faktörleri, Melbourne Grup Skalası (MGS) üzerinden değerlendirildi. Ayrıca PPK'lar konvansiyonel tanımlamalar üzerinden sınıflandırıldı. Bulgular: Olguların %58,1'ine torakotomi, %41,9'una video yardımlı torasik cerrahi uygulandı. Olguların %36,7'sinde postoperatif komplikasyon saptandı. %35,5'inde ise konvansiyonel tanımlamalar üzerinden PPK saptandı. En sık PPK, uzamış hava kaçağıydı (%31,3). Olguların %6,9'unda MGS ile ≥4 kriterin pozitif olduğu belirlendi. En sık saptanan kriterler %10“yoğun bakıma tekrar yatış veya uzamış yoğun bakım ihtiyacı (>36 sa)”, %6,6“pürülan balgam”ve %6,5“vücut ısısı >38°C”idi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi modeline göre, aritmi varlığı (OR: 5,894 [%95GA: 1,25 – 27,786], p = 0,025), albümin düzeyi (OR: 0,383 [%95GA: 0,168 - 0,874], p = 0,023) ve DLCO değerinin azalması (OR: 0,962 [%95GA: 0,94 - 0,985] ve p = 0,001), cerrahi süresinin uzaması (OR: 1,005 [%95GA: 1,001 – 1,009], p = 0,020) PPK için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Bu olgularda, hastanede kalış süresi 24,07 ± 18,29 gün ve mortalite oranı ise %15,6 idi. Sonuç: Çalışmamızda, akciğer rezeksiyonu uygulanan yaklaşık her üç olgudan birinde PPK gelişti. Operasyon öncesi aritmi varlığı, albümin düzeyi ve DLCO değerinin düşük olması ve operasyon süresinin uzaması PPK gelişimi ile ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Risk Factors Affecting the Development of Postoperative Pulmonary Complications After Lung Resection: Retrospective Evaluation Aim: In this retrospective study, we aimed to evaluate, primarily, the incidence of postoperative pulmonary complications (PPC) and associated risk factors, and secondarily, the effect of PPC development on length of hospital stay and first-month mortality in patients undergoing lung resection. Methods: After the approval of the ethics committee, the data of 651 patients who underwent lung resection between January 1, 2016 and December 31, 2021 in the thoracic surgery operating room of Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital were evaluated. Risk factors for PPC were evaluated with the Melbourne Group Scale (MGS). In addition, PPCs were classified based on conventional definitions. Results: Thoracotomy was performed in 58.1% of the cases, and videoassisted thoracic surgery was performed in 41.9%. Postoperative complications were detected in 36.7% of the cases. Using conventional definitions, PPC was detected in 35.5% of them. The most common PPC was persistent air leak (31.3%). It was determined that ≥4 MGS criteria were positive in 6.9% of the cases. The most common criteria were“re-admission to intensive care unit or need for prolonged intensive care (>36 h)”(10%),“purulent sputum”(6.6%), and“body temperature >38°C”(6.5%). According to the multivariate logistic regression analysis model, presence of arrhythmia (OR: 5.894 [95%CI: 1.25 – 27.786], p = 0.025), decreased albumin level (OR: 0.383 [95%CI: 0.168 - 0.874], p = 0.023), and DLCO value (OR: 0.962 [ 95%CI: 0.94 - 0.985], p = 0.001), prolonged operation time (OR: 1.005 [95%CI: 1.001 - 1.009], p = 0.020) were determined as independent risk factors for PPC. In these cases, the length of hospital stay was 24.07 ± 18.29 days and the mortality rate was 15.6%. ix Conclusion: In our study, PPC was seen in approximately one out of every three patients who underwent lung resection. Presence of arrhythmia, low albumin level and DLCO value in the preoperative period, and prolonged operation time were found to be associated with the development of PPC.