Acil servise başvuran 18 yaş alt künt ve penetran travma hastalarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients under the age of 18 who presented to the emergency department due to blunt and penetrati̇ng trauma
  1. Tez No: 778970
  2. Yazar: NWANA NTUNGWEN KEBILA JR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN, DOÇ. DR. VAHİDE ASLIHAN DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, abdominal travma, hipotansiyon, Emergency department, abdominal trauma, hypotension
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesi acil servisinde değerlendirilen 18 yaş altı künt ve penetran travma hastalarının demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi ve klinik sonlanım ile ilişkili parametrelerin belirlenmesidir. Metod: Retrospektif kesitsel tipte olan bu çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine Aralık 2020 – Kasım 2021 tarihleri arasında travma nedeni ile başvuran olgular dahil edilmiştir. Olguların başvuru ve klinik sonlanım özellikleri hastane kayıtlarından taranarak kaydedilmiş ve uygun analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 341 olgunun %70,4'ü erkek ve yaş ortalaması 8,29 ± 5,48 yıl olarak saptanmıştır. Olguların GKS ortalaması 14,78 ± 1,46 olarak bulunmuştur. En sık travma nedenleri yüksekten düşme (%33,4), kesici delici alet yaralanması (%16,5) ve ezilme (%14,1) iken sıklık sırasına göre yaralanma saptanan bölgeler ekstremite (%57,8), kafa (%18,5), toraks (%7,6), batın (%6,5), maksillofasiyal (%5,6), pelvis (%3,5) ve vertebra (%2,9) olarak saptanmıştır. Olguların %37,2'si taburcu edilirken, %5,9'u YBÜ'ye yatırılmış ve %0,6'sı eksitus olarak kaydedilmiştir. Acil servise ambulansla getirilme, hipotansiyon ve abdominal travma varlığının kötü prognoz açısından bağımsız risk faktörleri olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Acil servise başvuran 18 yaş altı olgular arasından ambulansla gelen, hipotansiyon ve abdominal yaralanma saptanan olgularda başvuru sonrasında daha sıkı takip ve ileri önlemlerin alınması ile uygun tedavinin erken dönemde sağlanması mortalite ve morbiditeyi azaltabilecek müdahaleler arasında yer alabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the demographic and clinical characteristics of blunt and penetrating trauma patients under the age of 18 who were evaluated in the emergency department of a university hospital, and to determine the parameters associated with the clinical outcome. Methods: In this retrospective cross-sectional study, cases who applied to Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Emergency Department between December 2020 and November 2021 due to trauma were included. The admission and clinical outcome characteristics of the cases were recorded by scanning the hospital records and appropriate analyzes were performed. Results: 70.4% of the 341 cases evaluated in the study were male and the mean age was 8.29 ± 5.48 years. The mean GCS of the cases was found to be 14.78 ± 1.46. While the most common causes of trauma were falling from a height (33.4%), stab wounds (16.5%) and crushing (14.1%), the regions with injuries were the extremities (57.8%), the head (18.1%). .5), thorax (7.6%), abdomen (6.5%), maxillofacial (5.6%), pelvis (3.5%), and vertebra (2.9%). While 37.2% of the cases were discharged, 5.9% were admitted to the ICU and 0.6% died. Ambulance transport to the emergency department, hypotension and presence of abdominal trauma were found to be independent risk factors for poor prognosis. Conclusion: Among the cases under the age of 18 who applied to the emergency department, the clinic of cases with hypotension and abdominal injury may be more serious. Following these cases more carefully, taking advanced precautions and providing appropriate treatment in the early period may be among the interventions that can reduce mortality and morbidity.