Myastenia gravis tanılı hastaların ardışık sinir uyarım incelemelerinde oksipitofrontal kasın kullanımı
Repetitive facial nerve stimulation using occipitofrontalis muscle in myasthenia gravis patients
  1. Tez No: 779022
  2. Yazar: AHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YAĞIZ, DOÇ. DR. ARİFE ÇİMEN ATALAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık sinir uyarımı, dekrement, miyastenia gravis, oksipitofrontal kas, Repetetive nerve stimulation, decrement, myasthenia gravis, occipitofrontalis muscle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Miyastenia Gravis (MG) postsinaptik tipte bir motor son plak hastalığıdır. Ardışık sinir uyarımı (ASU), MG hastalığı tanısında kullanılan özgünlüğü yüksek elektrofizyolojik bir testtir. MG'de ASU testinde proksimal kasların çalışmaya dahil edilmesi testin pozitifliğini arttırması için önemlidir. Kranial sinirler içinde ASU testi için en sık kullanılan fasiyal sinir olup kayıt kası için de genellikle nasalis ve orbikülaris okuli kasları tercih edilir. Bu çalışmada proksimal ve fasiyal sinir innervasyonlu oksipitofrontal kasın oksipital kısmının kayıt kası olarak kullanılması düşünülmüştür. Oksipitofrontal kasın ASU testi sonuçlarını diğer kayıt kaslarının sonuçlarıyla elektrofizyolojik olarak karşılaştırmak ve klinik bulgularla ASU yanıtları arasında ilişki olup olmadığını araştırmak amaçlandı. Jeneralize MG tanısıyla takip edilen 32 hasta çalışmaya alınarak elektrofizyolojik inceleme sırasındaki Myasthenia Gravis Foundation of America (MGFA) klinik sınıflamaları ve MG kompozit skorlamaları yapıldı. Fasiyal sinir innervasyonlu oksipitofrontal kasın oksipital kısmında ve nasalis kasında, accessorius sinir innervasyonlu trapezius, median sinir innervasyonlu APB ve ulnar sinir innervasyonlu ADM kaslarında ASU testi yapıldı. Genel ASU pozitiflik oranı, her bir kas için ASU pozitiflik oranı, ASU pozitifliği bulunan kaslardaki dekrement oranları ve klinik bulgularla ASU yanıtları arasındaki ilişki araştırıldı. Hastaların 25'inde (%78.1) ASU incelemesi pozitif olarak bulundu. ASU pozitifliğinin en yüksek olduğu kas nasalis kası idi (%68.8). Bunu sırasıyla trapezius (%53.3), oksipitofrontalis (%50), APB (%30) ve ADM (%16.7) kasları izledi. En yüksek dekrement oranı nasalis kasında bulundu. Klinik bulgularla ASU yanıtları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç olarak çalışmamızda proksimal ve fasiyal sinir innervasyonlu oksipitofrontal kası ASU incelemelerinde kullanılabilecek yeni bir kas olarak önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Myasthenia gravis (MG) is a type of postsynaptic motor end plate disease. Repetetive nerve stimulation (RNS) is a highly sensitive electrophysiological test used for the diagnosis of MG. İt is important to include the proximal muscle to the study to increase the positivity of the test in MG. For RNS test, facial nerve is the most commonly used nerve among cranial nerves. And for recording muscle nasalis and orbicularis oculi muscles are generally preffered. In this study we used a facial nerve innervated occipital part of occipitofrontalis muscle as a recording muscle in MG patients and evaluated the results. The aim of this study is to determine the relation between clinical symptoms and the responses from RNS and to compare the RNS test results of occipitofrontalis muscle with the other record muscles electrophysiologically. Patients with the diagnosis of generalize MG were studied. Myasthenia Gravis Foundation of America (MGFA) clinical classification during electrophysical analysis and MG composite scores were calculated. RNS test was performed on occipital part of occipitofrontalis and nasalis muscle innervated by facial nerve, trapezius muscle innervated by accesorius, abductor policis brevis (APB) muscle innervated by median and m.abductor digiti minimi (ADM) muscle innervated by ulnar nerves. The general RNS positivity rate, RNS positivity rate for each muscle, the decrement rates of RNS positivity and the relation between clinical symptoms and the RNS results were examined. Twenty-five (78%) of the patients' RNS test results were positive. The nasalis muscle had the highest RNS positivity (68.8%), followed by trapezius (53.3%), occipitofrontalis (50%), APB (30%) and ADM (16.7%) muscles. The highest decrement rate was in nasalis muscle. There was not a statistically significant relationship between clinical symptoms and RNS results. In conclusion, in our study we suggest that the proximal and facial nerve innervated oksipifrontalis muscle is a new muscle which can be used in RNS.