Myasthenia gravis hastalarında nöromüsküler kavşak işlevlerinin elektrofizyolojik değerlendirilmesi
Electrophysiological evaluation of neuromuscular junction in patients with myasthenia gravis
- Tez No: 552885
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARIŞ BASLO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Myasthenia Gravis, teklif EMG, ardıĢık sinir uyarım testi, alt frekans filtresi, konsantrik iğne, Myasthenia Gravis, single-fiber EMG, repetitive nerve stimulation, high-pass filtering, concentric needle
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tek lif elektromiyografi incelemesi, Myasthenia Gravis (MG) hastaların tanısında kullanılmaktadır ve ardışık sinir uyarım (ASU) incelemesine kıyasla daha duyarlıdır. CN-jitter analizi alt frekans filtresi (AFF) 1-2 kHz ayarına yükseltilerek yapılmaktadır. Bu çalışmada, CN-jitter analizinin duyarlılığını MG hastalarında araştırmak, CN-jitter analizi ve ASU incelemesinin tanısal duyarlılığını karşılaştırmak ve 1 ve 2 kHz AFF ayarı ile kaydedilen jitter değerlerini kıyaslamak amaçlanmıştır. Retrospektif analiz için, İstanbul Universitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöromüsküler polikliniğinden takipli ve CN-jitter analizi yapılmış olan 133 MG tanılı hasta çalışmaya alındı. Prospektif analiz için, 30 yeni tanılı MG hastasında 4 kasta (orbikülaris okuli, abdüktör digiti minimi, nazalis ve trapez) ASU incelemesi ve 2 kasta CN-jitter analizi yapıldı. CN-jitter analizi her iki kas (ekstansör digitorum brevis ve frontalis) için AFF ayarı 1-2 kHz olacak şekilde iki kez tekrarlandı. Retrospektif analiz yapılan hastaların %84'ünün CN-jitter analizinde yüksek jitter bulunmuştu. Jeneralize MG hastalarında oküler MG hastalarına kıyasla CN-jitter analizinde yüksek jitter görülme oranları daha yüksekti. Yeni tanılı hastaların 28'inde çalışılan iki kastan en az birinde yüksek jitter izlendi (%93). ASU incelemesinde ise, MG hastalarının %77'sinde anormal dekrement bulundu. ASU incelemesinde anormal dekrement izlenmeyen hastaların %86'sında yüksek jitter vardı. AFF 2 kHz ayarı ile kaydedilen ortalama jitter değerleri, 1 kHz AFF ayarına kıyasla hafif derecede yüksekti. Yüksek bireysel jitter gösteren potansiyel çifti oranı ve MG tanısal duyarlılığı açısından iki AFF ayarı arasında fark izlenmedi. Yeni tanılı MG hastalarında CN-jitter analizi, ASU incelemesine kıyasla daha duyarlıdır. Farklı AFF ayarları kaydedilen jitter değerlerinde değişikliğine neden olsa da MG tanısı için benzer sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Single-fiber electromyography is used in diagnosis of patients with Myasthenia Gravis (MG) and found more sensitive than repetitive nerve stimulation (RNS). For the past two decades, concentric needle electrodes (CN) were used in calculating jitter. In order to analyze jitter with CN-jitter, high pass filtering (HPF) setting should be raised. The aim of this study was to define diagnostic sensitivity of CN-jitter in MG patients, to compare CN-jitter with RNS and to specify differences of 1 and 2 kHz HPF setting in MG patients. For retrospective analysis, recordings of 133 patients who were followed in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine outpatient clinic were evaluated. For prospective analysis, RNS in 4 muscles and CN-jitter of extensor digitorum (ED) and frontalis muscles were evaluated in 30 newly diagnosed patients. In retrospective analysis, 84% of the patients had high jitter. In prospective analysis, 28 of 30 patients (93%) had high jitter in at least one muscle. RNS was positive in 23 of the patients (77%). Eighty-six percent of the patients in whom RNS test was normal could be diagnosed with CN-jitter. Although ratio of potential pairs with abnormal jitter did not differ between 1 and 2 kHz, mean MCD values were slightly higher with 2 kHz compared to 1 kHz in frontalis muscle but not in ED. Abnormal RNS was present in 77% of newly diagnosed MG patients, being less than CN-jitter (93%) but more than antibody positivity (73.3%). Different HPF settings did not change diagnostic sensitivity of CN-jitter in MG.