Serum Alpha-1-Acid Glycoprotein concentrations in common infectious diseases of cats in different age groups
Farklı yaş gruplarindaki kedilerin yaygin enfeksiyöz hastaliklarinda serum Alfa-1-Asit Glikoprotein konsantrasyonları
- Tez No: 779043
- Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alfa-1-Asit Glikoprotein, kedi enfeksiyöz hastalıkları, yarışmalı ELISA, Alpha-1-Acid Glycoprotein (AGP), Feline infectious diseases, competitive ELISA
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez çalışmasının amacı alfa 1-asit glikoprotein (AGP)'in kedilerde hastalık teşhisi için potansiyel bir biyobelirteç olarak yeterliliğini araştırmak ve kedilerin çeşitli yaygın enfeksiyonlarında serum AGP konsantrasyonlarını belirlemektir. Fiziksel klinik muayene, hematoloji, biyokimya analizi, idrar analizi, ultrasonografi ve radyoloji gibi önemli parametrelerin analizleri de yapılmıştır. Bu tez çalışmasına çeşitli yaygın enfeksiyonlara sahip toplam 45 kedi dahil edilmiş ve 5 hastalık grubuna ayrılmıştır (FIP= 13, non-spesifik gastroenterit= 13, akut hepatit= 4, solunum yolu enfeksiyonu= 7 ve alt üriner sistem enfeksiyonu= 8), ve 10 sağlıklı kediden oluşan bir kontrol grubu da kullanılmıştır. Çalışmada yer alınan kediler çeşitli yaş gruplarına ve ırklara aitti. Hasta kedilerde ortalama serum AGP konsantrasyonları FIP için 260.29 ± 11.57 mg/L, non-spesifik gastroenterit için 253.18 ± 26.56 mg/L, akut hepatit için 326.37 ± 20.32 mg/L, solunum yolu enfeksiyonları için 185.46 ± 23.60 mg/L ve alt üriner sistem enfeksiyonları için 197.36 ± 40.27 mg/L olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubundaki kediler için ortalama serum AGP konsantrasyonu 200.28 ± 19.38 (mg/L) olarak hesaplanmıştır. Hepatitli kedilerin ortalama serum AGP düzeylerinin diğer hastalık grupları ve kontrol grubuna göre oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Hastalık grubunun ortalama serum AGP konsantrasyonlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek olduğu bulunmuştur (P= 0.032). Serum AGP konsantrasyonlarının hesaplanmasına ek olarak, sonuçları karşılaştırmak ve akut faz proteinlerinden daha iyi bir tanısal biyobelirteç olduğunu değerlendirmek için serum Amiloid A (SAA) konsantrasyonları da hesaplanmıştır. Hastalık grubunun ortalama serum SAA konsantrasyonları kontrol grubundan yüksekti, ancak serum AGP konsantrasyonlarının sonuçları gibi istatistiksel açıdan önemli değildi (P= 0.451). Serum AGP analiz sonuçları, tez çalışmasında güçlü bir biyobelirteç özelliği sergilemiş ve elde edilen sonuçların gelecekte serum AGP konsantrasyonlarının yaygın kedi bulaşıcı hastalıklarının hastalık teşhisi için güvenilir bir biyobelirteç görevi görebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to calculate the serum alpha-1-acid glycoprotein (AGP) concentrations in various common infections of cats to investigate the competency and sensitivity of AGP as a potential biomarker for diagnosis of diseases. Analyzes of important parameters such as physical clinical examination, hematology, biochemistry analysis, urinalysis, ultrasonography and radiology were also performed. In this thesis study a total for 45 cats with various common infections were included, and divided into 5 disease groups (FIP= 13, non-specific gastroenteritis= 13, acute hepatitis= 4, respiratory tract infection= 7, and lower urinary tract infection= 8) and a control group containing 10 healthy cats. Cats recruited in the study belonged to various age groups and breeds. Mean serum AGP concentrations in patient cats were calculated as for FIP= 260.29 ± 11.57 (mg/L), non-specific gastroenteritis= 253.18 ± 26.56 (mg/L), acute hepatitis= 326.37 ± 20.32 (mg/L), respiratory tract infections= 185.46 ± 23.60 (mg/L), and lower urinary tract infections= 197.36 ± 40.27 (mg/L). Mean serum AGP concentration for cats in the control group was calculated as 200.28 ± 19.38 (mg/L). It was determined that the mean serum AGP levels of cats with hepatitis were quite high compared to the other disease groups and the control group. The mean serum AGP concentrations of the disease group were found to be significantly higher than the control group (P= 0.032). In addition to serum AGP concentrations, serum Amyloid A (SAA) concentrations were also determined to compare results and evaluate whether it is a better diagnostic biomarker than other acute phase proteins. The mean serum SAA concentrations of the disease group were higher than the control group, but were not significant (P= 0.451), as were the results of serum AGP concentrations. Serum AGP analysis results showed a strong biomarker feature in the present study and it was concluded that serum AGP concentrations could serve as a reliable biomarker for the diagnosis of common feline infectious diseases in the future.