Periferik sinirlerde akrilamid kaynaklı nörotoksisitenin nörobiyofizik yöntemlerle araştırılması
Investigation of acrylamide-induced neurotoxicity in peripheral nerves using neurobiophysical methods
- Tez No: 779053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid, nörotoksisite, sinir iletim hızı, bileşik aksiyon potansiyeli, sıçan, Acrylamide, neurotoxicity, nerve conduction velocity, compound action potential, rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Başlık: Periferik sinirlerde akrilamid kaynaklı nöroksisitenin nörobiyofizik yöntemlerle araştırılması. Amaç: Akrilamid (AKR) hem insanlarda hem de deney hayvanlarında kanıtlanmış nörotoksik etkiye sahiptir. AKR maruziyetinin hem merkezi hem de periferik sinir sistemini etkilemekte olup, Akrilamidin neden olduğu nöropatinin altında yatan mekanizmalar tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmada sıçan siyatik sinirinde sinir iletimi ile ilgili parametreler ve sinir uyarılabilirlik göstergelerinin ölçülerek, nörobiyofizik yöntemlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Deneylerde Sprague- Dawley türü 20 adet erişkin erkek sıçan her bir grupta 10 hayvan olacak şekilde kontrol grubu (salin i.p., KON) ve deney grubu (akrilamid i.p., AKR) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna salinle çözünmüş 50 mg/kg/gün miktarda, 11 gün boyunca akrilamid intraperitoneal (i.p.) olarak enjekte edilirken, kontrol grubuna ise aynı miktarda salin intraperitoneal (i.p.) olarak enjekte edilmiştir. 12. gün kan serumu örnekleri alınmış, sinir uyarılabilirlik ve bileşik aksiyon potansiyeli kayıt deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Elde edilen nörobiyofizik bulgular, akrilamidin sıçan siyatik sinir bileşik aksiyon potansiyeli genliğinde, alanında ve iletim hızlarında anlamlı azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Biyokimyasal parametreler ise bu etkinin kaynağının oksidatif stres olduğunu göstermiştir. Histopatolojik incelemelerde ise sinir lif çapı, miyelin kılıf kalınlığı ve akson çapının azaldığı gösterilmiştir. Sonuç: Akrilamid nörotoksisitesi periferik sinirlerde oksidatif stres kaynaklı, fonksiyonel ve yapısal değişimlere neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of acrylamide-induced neurotoxicity in peripheral nerves by neurobiophysical methods. Objective: Acrylamide has proven neurotoxic effects in both humans and experimental animals. Acrylamide exposure affects both the central and peripheral nervous system, and the mechanisms underlying acrylamide induced neuropathy are not fully known. In this study, it was aimed to measure the nerve conduction parameters and nerve excitability indicators of acrylamide in the rat sciatic nerve and to examine it by neurobiophysical methods. Method: In the experiments, 20 adult male Sprague-Dawley rats were divided into two groups as the control group (saline i.p., KON) and the experimental group (acrylamide i.p., AKR) with 10 animals in each group. While acrylamide was injected intraperitoneally (i.p.) for 11 days at an amount of 50 mg/kg/day dissolved in saline to the experimental group, the same amount of saline was injected intraperitoneally (i.p.) to the control group. On the 12th day, blood serum samples were taken, and recording experiments of nerve excitability and compound action potential parameters were performed. Results: Obtained neurobiophysical findings showed that acrylamide caused a significant decrease in rat sciatic nerve compound action potential amplitude, area and conduction velocities. Biochemical parameters showed that the source of this effect was oxidative stress. Histopathological examination showed decreased nerve fiber diameter, myelin sheath thickness and axon diameter. Conclusion: Acrylamide neurotoxicity causes oxidative stress-induced functional and structural changes in peripheral nerves.