Proof-of-principle of ed-DBS (experience-driven deep brain stimulation) in the hemiparkinson rat model
Hemiparkinson sıçan modelinde ed-DBS (deneyime dayalı derin beyin stimülasyonu) metodunun kanıtlanması
  1. Tez No: 779098
  2. Yazar: BETÜL TAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DANIELA SCHULZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken Aralıklı Pekiştirme Tarifesi, Kavrayış Yoluyla Öğrenme, Hemiparkinson Sıçan Modeli, 6-Hidroksidopamin, Apomorfinle İndüklenmiş Rotasyon, Variable Interval Schedule, Discrimination Learning, Hemiparkinson Rat, 6-Hydroxydopamine, Apomorphine-Induced Rotation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Parkinson hastalığı (PD), substantia nigrada bulunan dopaminerjik nöronların aşamalı ölümüne dayanan nörodejeneratif bir hastalıktır. Dopamin kaybı, titreme, rijidite gibi yıkıcı motor semptomlara yol açar. Derin beyin stimulasyonu (DBS), ileri derece Parkinson hastalığının motor semptomlarının tedavisi için bir teknoloji harikası kabul edilmektedir. Standart uygulama, subtalamik çekirdeği (STN) veya internal globus pallidus'u (GPi) cerrahi olarak implante edilmiş elektrotlar aracılığıyla sürekli olarak uyarmaktır. Fakat, sürekli DBS uygulaması, nigrostriatal dopaminerjik nöronlarının çalışma paternleri ile çelişir; çünkü bu nöronlar, ödülü öngören bir uyaranın (S) veya beklenmedik bir ödülün (S*) sunumu gibi belirli deneyimlere yanıt olarak hızlı fazik dopaminerjik sinyaller üretir. Bu çelişki, DBS'nin yalnızca orta düzeyde tedavi etkinliği sunmasının nedenlerinden biri olabilir. Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) destekli projemizde, DBS'nin, S-S* ilişkilerini kapsayan, öznenin spesifik deneyimlerine göre uyarlanmış, deneyime bağlı bir tarzda akut olarak verilirse tedavi sonuçlarını iyileştireceği hipotezini kurduk (Hibe no: 15981). Bu hipotezi test etmek için a) deneyimlerin tamamen kontrol edilebildiği edimsel koşullandırma ile DBS'yi entegre edeceğiz, ve b) beyin için ed-DBS'nin değerini belirleyeceğiz. Bu tezde, bu hedeflere ulaşmak için ilk adımları attık. Spesifik olarak, operant kurulumunu DBS ile entegre ettik ve yöntemlerimizin uygulanabilirliğini bir hemiparkinsonlu sıçan ve bir control ile test ettik. Bu tez çalışmasında, davranışsal eğitim protokollerimizin, cerrahi yaklaşımın ve koşullu bir inhibisyon prosedürünün ed-DBS ile entegrasyonunun başarısını destekleyen verileri rapor ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Parkinson's Disease (PD) is a neurodegenerative disease characterized by the progressive loss of dopamine (DA) neurons in the substantia nigra (SN). The loss of DA leads to debilitating motor symptoms, such as tremors, rigidity, and bradykinesia. Deep brain stimulation (DBS) is considered state-of-the-art in the treatment of motor symptoms in advanced PD. The standard practice is to stimulate the subthalamic nucleus (STN) or internal globus pallidus (GPi) continuously via surgically implanted electrodes. However, continuous administration of DBS conflicts with the firing patterns of nigrostriatal DA neurons because these neurons generate rapid phasic DAergic signals in response to specific experiences, such as the presentation of a reward-predicting stimulus (S) or an unexpected reward (S*). This conflict may be one of the reasons for only moderate treatment efficacy of DBS. In our Boğaziçi University Scientific Research Projects (BAP) project, we hypothesize that treatment outcomes are enhanced if DBS is given acutely, in an experience dependent (ed) fashion that is tailored to specific experiences of the subject, involving S-S* contingencies (Experience-driven (ed)-DBS to improve motor symptoms in the hemiparkinson rat model under grant number 15981). Towards a test of this hypothesis, we will a) integrate DBS with operant conditioning in which experiences can be completely controlled, and b) determine the value of ed-DBS for the brain. In this thesis, we took initial steps towards achieving these aims. Specifically, we integrated the operant setup with DBS and tested the viability of our methods with two rats, one hemiparkinson rat and one control. In this thesis work, we report data which show support for the success of our behavioral training procedures, surgical approach, and integration of a conditioned inhibition procedure with ed-DBS.