İnmeli bireylerin engellilik algılarının öz etkililik durumları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of handicap perceptions of individuals with structures on their self-efficiency status
- Tez No: 779123
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÜNSAL AVDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnme, Engellilik, Öz Etkililik, Öz Etkililik Ölçeği, Engellilik Ölçeği, Stroke, Disability, Self-Efficacy, Self-Efficacy Scale, Disability Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Araştırma,“İnmeli Bireylerin Engellilik Algılarının Öz Etkililik Durumları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”amacıyla tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini en az 6 ay önce inme geçiren ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Nöroloji Polikliniği İnme Birimine 3 Temmuz-30 Aralık 2020 tarihleri arasında başvuran kayıtlı 150 birey oluşturup örneklemini ise pandemi sebebiyle, kendilerine ve birlikte yaşadığı birinci derece yakınlarına ulaşılabilirliği olan, örneklem seçim kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Araştırmacılar tarafından literatüre dayalı geliştirilen Hasta-Hastalık Tanılama Formu, İnme Öz Etkililik Ölçeği ve Londra Engellilik Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçeklerden gerekli izinler alınmıştır. Veri analizi SPSS 24 programı ile analiz edilmiş olup, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Cronbach's Alpha ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 50 bireyin yaş ortalaması 65 olup % 54'ü erkek, % 46'sı ise kadınlardan oluşmaktadır. Bu çalışmada ölçeklere ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, İnme Öz Etkililik Ölçeği'ne ait Cronbach's Alpha değerinin 0,969, Londra Engellilik Ölçeği'nin ise Cronbach's Alpha değeri 0,875 olarak bulunmuştur. İnme Öz Etkililik Ölçeği ve Londra Engellilik ölçeği arasındaki ilişkinin incelenmesi için yapılan Spearman Korelasyon analizi sonucuna göre; engellilik ölçeği geneli ile öz etkililik ölçeği geneli (r=-0,748) arasında negatif yönlü yüksek seviyede bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: İnmeli bireylerin engellilik algıları ile öz etkililik durumları arasında negatif yönlü bir ilişki olup engellilik algısı artan inmeli bireylerin öz etkililik düzeylerinde azalma olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The research was planned as a descriptive study with the aim of“Investigation of the Effect Of Disability Perceptions Of İndividuals with Stroke on Self-Efficacy Status”. Methods and Materials: The population of the study consisted of 150 individuals who had a stroke at least 6 months ago and applied to the Stroke Unit of the Neurology Polyclinic of Izmir Katip Çelebi University between July 3 and December 30, 2020, and the sample consisted of 150 individuals who were accessible to them and their first-degree relatives due to the pandemic, and who met the sample selection criteria. and 50 people who agreed to participate in the research. The data of the research; The Patient-Disease Diagnosis Form, developed by the researchers based on the literature, was collected with the Stroke Self-Efficacy Scale and the London Disability Scale. Necessary permissions were obtained from the scales. Data analysis was analyzed with SPSS 24 program, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Cronbach's Alpha and Spearman Correlation analysis were performed. Results: The average age of 50 individuals participating in the study was 65, with 54% male and 46% female. When the reliability coefficients of the scales were examined in this study, the Cronbach's Alpha value of the Stroke Self-Efficacy Scale was 0.969, and the Cronbach's Alpha value of the London Disability Scale was 0.875. According to the results of the Spearman Correlation analysis conducted to examine the relationship between the Stroke Self-Efficacy Scale and the London Disability Scale; A high level of negative correlation was found between the overall disability scale and the overall self-efficacy scale (r=-0.748). Conclusion: It has been determined that there is a negative relationship between the disability perceptions of stroke individuals and their self-efficacy, and there is a decrease in the self-efficacy levels of stroke individuals with increased disability perception.