Travmatik el yaralanması geçiren bireylerde yaralanma ciddiyetinin ağrı ve gelişen anksiyete üzerindeki etkisinin ergoterapist perspektifinden değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of injury seriousness on pain and developing anxiety in individuals with traumatic hand injury by occupational therapist perspective
  1. Tez No: 779189
  2. Yazar: MELİKE YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: El yaralanmaları, yaralanma ciddiyeti, anksiyete, ağrı, hand injuries, situation of injuries, anxiety, pain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Travmatik el yaralanmaları sonrası ağrı ve anksiyete durumu genellikle hastalarda gözlemlenen zorlayıcı semptomlardandır. Bu çalışma travmatik el yaralanması geçiren hastaların yaralanma ciddiyetlerine göre anksiyete ve ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin ergoterapist bakış açısı ile incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu çalışmaya yaş ortalamaları 37,67±12,6 yıl (19-64 yıl) olan travmatik el yaralanması geçirmiş 96 hasta dahil edilmiştir. Modifiye El ve Önkol Yaralanması Ciddiyet Skorlaması (MEYCS) ile yaralanma ciddiyeti belirlenmiştir. Ayaktan tedaviye başlayan hastalara rehabilitasyon almadan önce fonksiyonel bozukluk skorlarının değerlendirilmesi için Kol, Omuz, El Sorunları Hızlı Anketi'nin Türkçe versiyonu (Quick DASH), ağrı düzeylerinin belirlenmesi için Görsel Analog Skalası (VAS) ve anksiyete skorlarının belirlenmesi için Beck Anksiyete Ölçeği uygulanarak kaydedilmiştir. Çalışmanın istatistik analizinde IBM SPSS 26.0 paket program kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizler %95 güven aralığında yapılmış, anlamlılık ise p0,05). Katılımcıların eğitim durumları ile MEYCS, Quick-DASH ve anksiyete skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur(p0,05). El yaralanması geçiren bireylerin yaralanma ciddiyetlerine göre anksiyete ve ağrı düzeylerinin detaylı bir şekilde incelenerek tedavi programına dahil edilmesinin bireyin yaşam kalitesini yükselterek tedavi planının başarısını arttırmada önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Pain and anxiety state are often observed the Stringent symptoms in patients after traumatic hand injuries.This study was planned to examine the relationship between anxiety and pain levels in patients with traumatic hand injuries according to the severity of injury. Ninety six patients aged between 19-64 years (37.67±12.6 years) and who had a traumatic hand injury were included in this study. Injury situation was specified by the Modified Hand and Forearm Injury Situation Score (MEYCS)The Turkish version of the Arm, Shoulder, Hand Problems Quick Questionnaire (Quick DASH), was used identify the functional impairment scores of patients who started outpatient treatment before receiving rehabilitation. The Visual Analogue Scale (VAS) was used to identify pain levels and The Beck Anxiety Scale was used for identifying anxiety scores. The IBM SPSS 26.0 package program was used in the statistical analysis of the study.All statistical analyzes were performed at 95% credibility intervals. The significance was evaluated at the p0.05).A statistically significant correlation was found between the education levels of the participants and their MEYCS, Quick-DASH and anxiety scores (p0.05).but there is no statistically significant difference between education status and pain scores (p>0.05).We think that a detailed examination of the anxiety and pain levels of patient with hand injuries according to the situation of the injury and including them in the treatment program is important to increase the success of the treatment plan by improving the quality of life of the person.