Preeklampside anne ve kord kanında netrin-1 düzeylerinin incelenmesi ve bunların vitamin-d, vitamin b12, folik asit ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of netrin-1 levels in maternal and cord blood in preeclampsia and their relationship with vitamin-d, vitamin b12, folic acid
  1. Tez No: 779197
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇETİNDARI DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER GÖK, DOÇ. DR. ESİN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: netrin-1, preeklampsi, netrin-1, preeclampsia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada preeklampsili gebe doğumlarında anne ve kord serum netrin-1 düzeylerini incelemeyi ve yaptığımız inceleme sonuçlarının maternal vitamin D, vitamin B12 ve folik asit ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkarı ve Doğum Kliniği'ne Temmuz 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında başvuran ACOG tanı kriterlerine göre preeklampsi tanısı konulan 30 tane preeklampsili gebe hasta, preeklampsi olmayan 24 tane sağlıklı gebe kontrol grubunu oluşturuldu. Proteinüri tespit etmek adına 24 saatlik idrar toplandı. Doğum öncesi hasta ve kontrol gruplarda 12 saat açlık sonrası 2 tüp kan alındı bir tanesinde vitamin D, vitamin B12 ve folik asit çalışıldı diğeri maternal netrin-1 çalışılmak üzere saklandı. Doğum gerçekleşmesinin ardından umblikal korddan 5 cc kan alındı. Hasta ve kontrol grubu verileri kayıt edildi. Netrin-1 elisa kitler temin edildikten sonra kanlar uygun şekilde çalışıldı. Veriler SPSS paket programıyla analiz edildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda hasta grubu ve kontrol grubu karşılaştırmasında kontrol grubu; maternal netrin-1(p:0485), umblikal kord netrin-1(p:0,832) arasında anlamlı farka rastlanmamıştır.(p>0,05) Vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Preeklampsili hasta ve kontrol grubu arasında netrin-1,vitamin D, vitamin B12 ve folik asit ile arasında anlamlı bir fark izlenmemiş ve bir ilişki kurulamamıştır. Çalışmadaki hasta kısıtlılığı nedeniyle yeterli sonuca ulaşılamamış olabilir, daha geniş hasta kitlesinde ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to examine maternal and cord serum netrin-1 levels in pregnant deliveries with preeclampsia and to investigate the relationship between the results of our examination and maternal vitamin D, vitamin B12 and folic acid. Materials and Methods: Thirty pregnant patients with preeclampsia who were diagnosed with preeclampsia according to the ACOG diagnostic criteria, and 24 healthy pregnant women without preeclampsia, who applied to Pamukkale University Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Clinic between July 2021 and April 2022, were formed. 24-hour urine was collected to detect proteinuria. In the prenatal patient and control groups, after 12 hours of fasting, 2 tubes of blood were taken, one of which was studied for vitamin D, vitamin B12 and folic acid, and the other maternal netrin-1 was kept for study. After delivery, 5 cc of blood was taken from the umbilical cord. Patient and control group data were recorded. After obtaining the Netrin-1 elisa kits, the blood was studied appropriately. The data were analyzed with the SPSS package program. Results: As a result of our study, the control group in the comparison of the patient group and the control group; There was no significant difference between maternal netrin-1(p:0485) and umbilical cord netrin-1(p:0.832) was not done. Conclusion: No significant difference was observed between netrin-1, vitamin D, vitamin B12 and folic acid between patients with preeclampsia and control group, and a relationship could not be established. Due to the patient limitation in the study, adequate results may not have been achieved, further studies are needed in a larger patient population.