Gastrointestinal stromal tümör tanılı hastaların klinik ve biyokimyasal belirteçlerin prognoz üzerine etkisi
The effect of clinical and biochemical markers on prognosis of patients diagnosed with gastrointestinal stromal tumor
- Tez No: 779198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YAPAR TAŞKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal stromal tumor, survival, prognosis, imatinib
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Gastrointestinal stromal tümörler gastrointestinal sistemin en sık gözlenen mezenkimal tümörleridir. Karın ağrısı, kanama, karında kitle gibi semptomları olabileceği gibi insidental olarak da tespit edilebilir. En sık mide ve ince barsakta gözlenir. Bilinen tek küratif tedavi halen cerrahi sınırlar negatif olarak yapılan cerrahi operasyondur. Medikal tedavi olarak imatinib kullanılabilir. İmatinib direnci olan vakalarda ikinci basamak olarak sunitinib ve üçüncü basamak olarak regorafenib tercih edilebilir. Bu çalışmamızın amacı hastalık takibine yardımcı olabilecek, klinisyenlere tedavi seçenekleri ve hastalığın ilerlemesi hakkında fikir verebilecek prognostik belirteçleri saptayabilmek ve güncel literatür ile karşılaştırmaktır. Çalışmamızda Ocak 2010-Aralık 2021 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran ve takipli olan GİST tanılı 70 hastamızın demografik, klinik, patolojik, biyokimyasal belirteçleri ve prognoza etkisi retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamızda hastalarımızın çoğunluğu 50 yaşın üzerindeydi ve erkek hastamız daha fazlaydı. En sık tümör yerleşim yeri mideydi. Hastalarımızın çoğu AFIP sınıflamasına göre yüksek riskliydi. Cerrahi yapılan hastalarda hem genel sağkalım hem de progresyonsuz sağkalım cerrahi yapılamayan hastalara göre daha uzun olarak saptadık.Evre ile hem genel sağkalım hem de progresyonsuz sağkalım arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki mevcuttu.Progresyonsuz sağkalım üzerine kolon yerleşimli GİST olması olumsuz risk oluşturduğu bulundu. Adjuvan imatinib tedavisi almak progresyonsuz sağkalım üzerine olumlu etkili olarak mevcuttu. Yapılan çalışmamızda biyokimyasal belirteçler (LDH, Albümin, NLR, PLR, PNİ, Ca 19-9, CRP/ALB, LDH/ALB) ile prognoz ve genel sağkalım arasında anlamlı bir ilişki saptayamadık. Ancak metastatik GİST tanılı hastalarda LDH/Albümin değeri yüksekliğinin progresyonsuz sağkalım üzerine olumlu etkisini bulduk. Sonuç olarak bu çalışmada; GİST tanılı hastalarda sağkalım için etkili olabilecek ve klinisyenler için çıkarımlar sağlayabilecek birtakım parametreler tespit edilmiştir. Bu çalışma, gastrointestinal stromal tümörlerim birçok farklı prediktif ve prognostik değişkeni olan heterojen bir hastalık olduğunu vurgulamaktadır. Çalışmamızda değerlendirilen hasta sayısı geniş bir örneklem oluşturmamaktadır. Literatürdeki farklı sonuçların nedenlerini ortaya koymak için daha fazla hastayı içeren daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimler: Gastrointestinal stromal tümör, sağkalım, prognoz, imatinib
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal stromal tumors are the most observed mesenchymal tumors of the gastrointestinal tract. It may have symptoms such as abdominal pain, bleeding, and abdominal mass or it can be detected incidentally. It is most commonly observed in the stomach and small intestine. The only known curative treatment is still surgery with negative surgical margins. Imatinib can be used as a medical treatment. In cases with imatinib resistance, sunitinib can be preferred as a second line and regorafenib as a third line. The aim of this study is to identify prognostic markers that can help in the follow-up of the disease, give clinicians an idea about treatment options and disease progression, and compare them with the current literature. In our study, demographic, clinical, pathological, biochemical markers and their effects on prognosis of 70 patients with GIST who were followed up and admitted to Pamukkale University Medical Faculty Hospital between January 2010 and December 2021 were retrospectively analyzed. In our study, the majority of our patients were over the age of 50 and we had more male patients. The most common tumor location was stomach. Most of our patients were at high risk according to the AFIP classification. We found both overall survival and progression-free survival longer in patients who underwent surgery than in patients who could not underwent surgery. There was a statistically significant correlation between overall survival, progression-free survival and stage. It was found that the presence of colon-located GIST on progression-free survival was found to a negative risk. Adjuvant imatinib treatment had a positive effect on progression-free survival. In our study, we could not detect a significant relationship between biochemical markers (LDH, Albumin, NLR, PLR, PNI, Ca 19-9, CRP/ALB, LDH/ALB) and prognosis and overall survival. However, we found a positive effect of elevated LDH/Albumin levels on progression-free survival in patients with metastatic GIST. As a result, in this study; A number of parameters have been identified that may be effective for survival in patients with GIST and may provide implications for clinicians. This study highlights that gastrointestinal stromal tumors are a heterogeneous disease with many different predictive and prognostic variables. The number of patients evaluated in our study does not constitute a large sample. More studies involving more patients are needed to reveal the reasons for the different results in the literature.