Kenevir elyafının denim kumaşta kullanılabilirliğinin ve performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the usage and performance properties of hemp fibers in denim fabrics
- Tez No: 779209
- Danışmanlar: PROF. DR. SERİN MEZARCIÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kenevir, Tekstil, Denim kumaş, Sürdürülebilirlik, Hemp, Textile, Denim fabric, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kenevir lifleri, sürdürülebilir üretime sahip bir lif türüdür. Bu çalışmada, kenevir lifleri atkı ipliği olarak farklı karışımlarda denim kumaş üretiminde kullanılmıştır. Çözgü ipliği olarak %100 pamuk ipliği kullanılmıştır. Çözgü iplikleri haşıllama ve indigo boyama işlemine tabi tutulmuştur. Kenevir iplikleri atkıda kullanıldığı için boyama ve haşıllamaya gerek duyulmamıştır. Hava jetli dokuma makinesinde dokuma işlemi yapılmış olup, 3/1 Z örgü yapısında kumaş üretilmiştir. Üretim sonunda elde edilen kumaşların çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hemp fibers are a type of fiber with sustainable production. In this study, hemp fibers were used as weft yarn in different blends in the production of denim fabric. 100 % cotton yarns was used as warp yarn. The warp yarns were subjected to sizing and indigo dyeing. Since hemp yarns are used in the weft, dyeing and sizing is not required. Weaving process was done in air jet weaving machine and fabric in 3/1 Z weave structure was produced. Various physical and chemical properties of the fabrics obtained at the end of production were examined.