Fen bilgisi öğretmen adaylarının maddenin yapısı konusunda teknolojik pedagojik alan bilgisi öz yeterlik gelişimleri ve teknolojiye karşı tutumlarının incelenmesi
Investigation of science teacher candidates' technological pedagogical content knowledge self-efficacy developments and attitudes towards technology in the subject of structure of the matter
- Tez No: 779210
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Akademik Başarı, TPAB Öz Yeterlik, Teknolojiye Karşı Tutum, Fen Bilgisi Öğretmen Adayı, Technological Pedagogical Content Knowledge, Academic Achievement, TPACK Self-Efficacy, Attitude towards Technology, Science Teacher Candidate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının maddenin yapısı konusundaki teknolojik pedagojik alan bilgisi öz yeterlik gelişimleri ve teknolojiye karşı tutumlarını incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırma bir karma yöntem araştırmadır. Çalışmanın nicel boyutunda“Ön Test-Son Test Tek Gruplu Zayıf Deneysel Desen”kullanılmış, nitel boyutu ise durum çalışması ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 öğretim yılı güz yarıyılında Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı 3. sınıfta öğrenim gören 40 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu öğretmen adayları arasından amaçlı örnekleme yolu ile seçilen 6 öğretmen adayı ise çalışmanın durum çalışması ile yürütülen nitel kısmının katılımcılarını oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda, araştırmacı tarafından geliştirilen“Maddenin Yapısı Akademik Başarı Testi”, Balçın ve Ergün (2016) tarafından geliştirilen“TPAB Öz Yeterlik Ölçeği”ve Aydın (2013) tarafından geliştirilen“Teknolojiye Karşı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel boyutta ise öğretmen adayı tanıma formu, akran değerlendirme formu, öz değerlendirme formu, TPAB temelli gözlem formu ve geliştirilmiş öğretim gözlem protokolü kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda kullanılan ölçeklerden elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık olup olmadığını belirlemek için;“Maddenin Yapısı Konusunda Akademik Başarı Testi”için t-Testi,“TPAB Öz-yeterlik Ölçeği”için t-testi ve“Teknoloji Tutum Ölçeği”için“Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi”yapılmıştır. Çalışmanın nitel verileri, TPAB'ın kuramsal yapısı dikkate alınarak betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonunda, maddenin yapısı konusunda verilen eğitimin ve gerçekleştirilen mikro öğretim uygulamalarının, öğretmen adaylarının akademik başarıları açısından son test lehine orta düzeyde anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu uygulamaların, öğretmen adaylarının teknolojiye karşı tutumlarında ve TPAB öz yeterlikleri açısından TB, PB, TAB, TPB ve TPAB alt boyutlarında ve TPAB öz yeterlik testinin tamamında son test lehine anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the technological pedagogical content knowledge self-efficacy developments of teacher candidates about the structure of matter and their attitudes towards technology. This research is a mixed method research.“Pretest-Posttest Single Group Weak Experimental Design”was used in the quantitative dimension of the study, while the qualitative dimension was carried out with a case study. The study group of the research consists of 40 teacher candidates studying in the 3rd grade of the Science Education Department in the fall semester of the 2021-2022 academic year. Six teacher candidates selected through purposive sampling among these teacher candidates constitute the participants of the qualitative part of the study conducted with the case study. In the quantitative dimension of the research,“Structure of Matter Academic Achievement Test”developed by the researcher,“TPACK Self-Efficacy Scale”developed by Balçın and Ergün (2016) and“Attitude Scale towards Technology”developed by Aydın (2013) were used. In the qualitative dimension, teacher candidates identification form, peer assessment form, self-assessment form, TPACK-based observation form and improved teaching observation protocol were used. Statistical analysis of the data obtained from the scales used in the quantitative dimension of the research was made. To determine whether there is a statistically significant difference before and after the application; the t-test for the“Academic Achievement Test on the Structure of Matter”, the t-test for the“TPACK Self-efficacy Scale”and the“Wilcoxon Signed Ranks Test”for the“Technology Attitude Scale”were conducted. The qualitative data of the study were subjected to descriptive and content analysis considering the theoretical structure of TPACK. At the end of the study, there was a moderately significant difference in favor of the post-test in terms of the academic achievement of the teacher candidates in the education given on the structure of the substance and the micro-teaching practices carried out. In addition, it was observed that these practices had a significant effect in favor of the post-test in terms of teacher candidates' attitudes towards technology and TPACK self-efficacy in the sub-dimensions of TK, PK, TCK, TPK and TPACK, and in the whole TPACK self-efficacy test.