İmplant çevresi gingival fenotipin peri-implant doku sağlığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Clinical evaluation of the effect of implant enviroment gingival phenotype on peri-implant tissue health
  1. Tez No: 779246
  2. Yazar: MERVE TUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ECE SARIBAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, Dişeti kalınlığı, Gingival fenotip, Keratinize mukoza genişliği, Peri-implant hastalıklar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kliniğimize başvuran bireylerdeki dental implantların çevresinde bulunan gingival fenotipin belirlenmesi ve mevcut fenotipin implant çevresi doku sağlığıyla ilişkili klinik parametreler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvurmuş, ağız içinde en az 1 yıl önce protetik restorasyonu tamamlanmış en az 1 implantı olan 60 bireye uygulanan 202 dental implant dahil edildi. Çalışma öncesinde hastalar çalışma hakkında bilgilendirildi ve hastalardan bilgilendirilmiş onam formu alındı. Değerlendirme formu; anamnez ve klinik değerlendirme formu olarak ayrıldı. Klinik değerlendirme formunda protetik restorasyonun tipi, dental implant sayısı ve klinik periodontal parametreler (Plak indeksi, gingival indeks, sondalamada kanama, sondalama derinliği, dişeti çekilmesi miktarı, süpürasyon varlığı, keratinize mukoza genişliği, dişeti kalınlığı) kaydedildi. Elde edilen veriler ile gingival fenotipi oluşturan keratinize mukoza genişliği (KMG) ve dişeti kalınlığının (DK), klinik periodontal parametrelere etkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen implantların; 115'inin yeterli, 87 implantın ise yetersiz KMG'ye sahip olduğu bulundu. Aynı zamanda 74 implantın çevresindeki DK'nın kalın olduğu, 128 implantın çevresindeki DK'nın ince olduğu bulundu. DK ince olanların KMG'si, DK'sı kalın olanlara göre düşük bulundu (p0,05). Aynı zamanda dişeti kalın olan bölgelerde ve keratinize mukoza genişliği yeterli olan bölgelerde fırçalamada ağrı varlığı daha düşük bulundu. Sonuçlar: Keratinize mukoza genişliği ve dişeti kalınlığı, peri-implant doku inflamasyonuyla ve dişeti çekilmesiyle ilişkili bulunmuştur. Peri-implant dokulardaki sağlığın sürdürülebilmesi için en az 2 mm keratinize mukoza genişliği ve kalın bir dişetinin bulunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the gingival phenotype around dental implants in individuals who apply to our clinic and to evaluate the effect of the current phenotype on clinical parameters related to tissue health around the implant. Material and Method: Our study will be evaluated by filling out an evaluation form consisting of two parts on 60 individual who have applied to Dicle University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology and who have at least 1 implant in the mouth, whose prosthetic restoration was completed at least 1 year ago. Individuals will be informed about the study and an informed consent form will be obtained before the study. Evaluation form is divided into two parts as anamnesis and clinical evaluation. The clinical evaluation form contains individuals; type of prosthetic restoration, number of dental implants and clinical periodontal parameters (plaque index, gingival index, bleeding on probing, probing depth, gingival recession, presence of suppuration, keratinized mucosa width, gingival thickness) records. The effects of keratinized mucosa width (KMW) and gingival thickness (GT), which form the gingival phenotype, on clinical periodontal parameters will be evaluated with the obtained data. Results: The implants included in the study; 115 implants were found to have adequate and 87 implants had insufficient KMW. At the same time, the GT around 74 implants was found to be thick, and the GT around 128 implants was found to be thin. The KMW of those with thin GT was found to be lower than those with thick GT (p0.05). At the same time, the presence of pain on brushing was found to be lower in areas with thick gingiva and areas with sufficient width of keratinized mucosa. Conclusion: Keratinized mucosa width and gingival thickness were associated with peri-implant tissue inflammation and gingival recession. In order to maintain the health of the peri-implant tissues, it is recommended to have a keratinized mucosa of at least 2 mm and a thick gingiva. Keyword: Dental implant, Gingival phenotype, Gingival thickness, Keratinized mucosa width, Peri-implant diseases