The unwanted son of the South: Alienation and dehumanization in Cormac McCarthy's Child of God
Güneyin istenmeyen çocuğu: Cormac McCarthy'nin Tanrının Bir Kulu isimli romanında yabancılaşma ve insandışılaştırma
  1. Tez No: 779315
  2. Yazar: ZEYNEP PELİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, insandışılaştırma, Cormac McCarthy, Child of God, Amerika'nın Güneyi, Eric Fromm, toplumdan kovulmuş, nekrofili, alienation, dehumanization, Cormac McCarthy, Child of God, the American South, Eric Fromm, outcast, necrophilia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yabancılaşma ve insandışılaştırma temaları, insan psikolojisini açıklamak için harika bir araç olan edebiyatta her zaman önemli bir yer teşkil etmiştir. Yıllar boyunca, birçok yazar birbiriyle ilişkili bu iki temayı eşsiz bakış açılarıyla ele almıştır. Yabancılaşma teması, yabancılaşmış karakterleri tasvir etmektedir. Bu karakterler toplumla bütünleşemezler ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak herhangi bir nesneye ait olma duygusu kazanamazlar. Georg Wilhelm Friedrich Hegel gibi bazı yazarlar yabancılaşmanın gerekli olduğunu belirtseler de, Eric Fromm gibi birçok düşünür bunun insanları akıldışı olmaya iten bir süreç olduğunu iddia etmiştir. Bu, toplumsal düzeni korumak için istenmeyen bir durum olarak kabul edilir. Yabancılaşmaya benzer şekilde, İnsandışılaştırma teması da insanın acı içindeki durumunu gösterir. İnsandışılaştırma, başkalarını bütünüyle insan olarak algılayamamaktır ve başkalarının öznelliğine dair farkındalık eksikliğini ortaya çıkarır. Bu süreçte, daha az insan olarak görülenlerin yaşadığı ızdırap ve eziyetler haklı gösterilir. Amerika'nın güneyi; delilik, yozlaşma ve ıssızlıkla ilişkilendirilen bir çorak arazi olarak görülmüştür. Savaş öncesi dönemin kötülükleri, yozlaşmış edebiyat karakterlerinde kendini gösterir. Bu tez, yabancılaşma İnsandışılaştırma teorilerini Cormac McCarthy'nin Child of God'ı ışığında incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin birinci bölümünde Eric Fromm'un yabancılaşma kuramı Karl Marx, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger ve G.W.F. Hegel referanslarıyla incelemektedir. İkinci bölüm, yabancılaşma teorilerini, ana karakter Lester Ballard'ın nesnelerden, insanlardan ve kendisinden izole edildiği farklı yabancılaşma aşamalarının incelenmesini amaçlar. Üçüncü bölüm, Nick Haslam'ın“İnsanın Benzersizliği”teorisiyle ana karakterin, hayvana benzer bir şekilde İnsandışılaştırma biçimini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The themes of alienation and dehumanization have always been an important part of literature which is a great tool to explain human psychology. Throughout the years, many authors have addressed these two interrelated themes from unique perspectives. The theme of alienation depicts characters who are estranged. They cannot integrate into society and gain a sense of belonging to any object both physically or mentally. Although some authors, like Georg Wilhelm Friedrich Hegel, stated that alienation is essential, many thinkers like Eric Fromm have claimed that this is a process that makes people irrational. In order to maintain social order, it is considered as an undesirable condition. Similar to alienation, the theme of dehumanization also shows the human condition in pain. Dehumanization is the inability to perceive others as fully human and it reveals a lack of awareness of others' subjectivity. Through this process, the suffering and torture of those who are considered to be less human will be justified. Especially, the American South has been seen as a wasteland that is associated with insanity, degeneration, and desolation. The evils of the antebellum period manifest themselves in corrupted literary characters. This thesis aims to analyze theories of alienation and dehumanization in light of Child of God by Cormac McCarthy. With regard to the first chapter of the thesis offers Eric Fromm's theory of alienation with references to Karl Marx, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger and G.W.F. Hegel. The second chapter applies the alienation theories to the study of the protagonist, Lester Ballard's different phases of alienation in which he is isolated from objects, people and himself. The third chapter demonstrates the protagonist's animalistic form of dehumanization by Nick Haslam's“Human Uniqueness”theory.